Kad neko kaže "cimet", vjerujemo da su vam prva asocijacija na ovaj začin ukusni i mirisni kolači. Međutim, mnogi ne znaju da cimet nije samo ukusni dodatak slatkišima, već i začin koji ima brojne zdravstvene prednosti.
Cimet se vijekovima koristi u tradicionalnoj medicini u raznim dijelovima svijeta, uključujući Kinu, Indiju i Iran.
Studije pokazuju da cimet sadrži antimikrobna, protivupalna i antidijabetička svojstva, pomaže u snižavanju masnoće, ali je blagotvoran i kod drugih zdravstvenih stanja.
Blagodeti ovog začina su zaista brojne, a mi smo za vas izdvojili tri, koje su se najviše istakle u naučnim studijama.
1. Povoljno djeluje na smanjenje nivoa šećera i holesterola
Studija sprovedena 2003. godine pokazala je da redovna upotreba cimeta može da smanji nivo šećera u krvi i lošeg holesterola.
U studiji su učestvovali ljudi sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali jedan do šest grama cimeta dnevno. Njihov holesterol smanjen za 18 odsto, a nivo šećera u krvi za 24 odsto.
2. Ubrzava metabolizam
Cimet ubrzava rad metabolizma, a brži metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost, ovsene pahuljice...
3. Jača imunitet
Zbog antioksidanata, ali i mangana, kalcijuma, vlakana i gvožđa, cimetovo ulje jača imuni sistem. Uz to, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.