Опречна су мишљења када је у питању црвено место. Док се загрижени месождери не одричу говедине, јагњетине и свињетине и тврде да им је потребна за снагу и нормално фунцкионисање, други ову врсту меса не би помислили ни да омиришу јер им је речено да може негативно да утиче на њихово здравље.
Али чак и ако црвено месо нуди неке предности, као што су велике количине протеина и разних хранљивих материја, да ли је вриједно јести га сваки дан? Или можда имају више негативних ефеката због којих би требало да будете на опрезу?
Према савјетима Свјетског фонда за истраживање рака, не би требало да једемо више од три порције црвеног меса недељно, а је укупно око 350 до 500 грама када је термички обрађено. У случају да уносите већу количину, требало би да знате какве непожељне ефекте то може имати на ваш организам.
1. Срце прво на удару
Најопаснији нежељени ефекат превелике конзумације црвеног места дешава се срцу.
„Исхране богате црвеним и прерађеним месом повезане су са повећаним ризиком од кардиоваскуларних обољења”, каже нутриционисткиња др Лиса Јанг.
Недавно спроведена студија показала је да је конзумирање око 1,1 порција црвеног меса на дневном нивоу повећава ризик од појаве атеросклеротичних кадриоваскулатних болести за 22%.
2. Повећана конзумација засићених масти
Засићене масти се налазе у већини животињских производа, укључујући и црвено месо.
„Већина црвеног меса садржи велике количине засићених масти. На примјер, комад бифтека од 85 грама садржи отприлике осам грама засићених масти што је око 40% препорученог дневног уноса. Унос засићених масти повећава количину ЛДЛ холестерола у тијелу што је повезано са повећаним ризиком од појаве срчаних обољења”, објашњава др Сидни Грин.
Осим тога високи нивои засићених масти могу допринијети појави атеросклерозе, односно накупљању наслага холестерола на зидовима артерија које ометају проток крви.
3. Повећан унос калорија
Осим чињенице да засићене масти могу озбиљно да утичу на наше здравље јер утичу на ниво холестерола, оне такође могу допринијети већем уносу калорија, што доводи до повећања тјелесне тежине. Један одрезак од 230 грама има 614 калорија са укупним бројем масти од 46 грама — што чини 66% дневне вриједности на основу исхране од 2.000 калорија.
„Исхране богате животињским производима, посебно црвеним месом, могу допринијети повећању инциденције гојазности, а гојазност сама по себи је фактор ризика за појаву кардиоваскуларних обољења, дијабетеса и рака”, објашњава др Јанг.
4. Штетно и за цријева
Осим на срце, засићене масти у црвијеном месу могу негативно да утичу и на микробиом цријева – заједницу микроорганизама који живе у цријевима и утичу на имунитет, когницију, варење и још много тога.
"Осим што засићених масти повећавају ризик од срчаних болести, нова истраживања испитују утицај црвеног меса на бактерије у цријевима. Током варења и апсорпције, цревни микроби производе метаболит који је повезан са појавом срчаних обољења", објашњава др Грин.
5. Подстиче упалне процесе
„Иако је тешко утврдити тачне разлоге, унос црвеног меса је такође повезан са инфламаторним биомаркерима који на крају могу повећати ризик од развоја хроничне болести“, каже др Грин.
Осим тога, др Јанг каже да црвено месо може и да доведе до одређених карцинома, који се одавно повезују са инфламацијама у организму.
6. Ствара дигестивне проблеме
“Свакодневно конзумирање црвеног меса као главног извора протеина може утицати на здравље пробаве, јер црвено месо има тенденцију да буде маснији протеин који може изазвати непријатне гастроинтестиналне симптоме код особа које имају потешкоћа са варењем масти”, каже др Грин.
Самим тим су и појава рефлукса и дијареје резултат исхране богате мастима.
7. Повећан унос натријума
Термин “црвено месо” се не односи само на одреске које можете да купите у месари, већ се налази и у прерађевинама, као што су деликатеси, које су пуне адитива.
„Обрађено црвено месо, попут сланине и кобасица, такође садржи превише натријума и конзерванса који могу имати негативне последице по здравље“, каже др Јанг.
Препорука Америчког удружења за срце јесте да се дневни унос натријума ограничи на највише 2.300 милиграма (mg). Само један штап кобасице садржи 569 милиграма натријума, што је скоро четвртина препорученог максималног дневног уноса. Иако може побољшати укус ваше хране, превише овог минерала може довести до проблема са бубрезима, повећања тјелесне тежине и високог крвног притиска.