Здравље

Зашто јабуке треба да једете с кором

  • Извор: Агенције
  • 16.11.2023. 12:43

Навика да јабуку ољуштите прије јела је сасвим погрешна, поручују нутриционисти. Ово воће треба само да оперете и поједете с кором, јер је кора оно што је најздравије код ње.

Навика да јабуку ољуштите прије јела је сасвим погрешна, поручују нутриционисти. Ово воће треба само да оперете и поједете с кором, јер је кора оно што је најздравије код ње.

Ево због чега:

У кори се налази већина влакана

Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре, добијате само 2,1 грам влакана, што није довољно да се назове ни добрим извором влакана.

У кори се налази и већина витамина

Јабука средње величине са кором садржи 8,4 милиграма витамина Ц и 98 интернационалних јединица витамина А. Без коре, јабука садржи 6,4 милиграма витамина Ц и 61 интернационалну јединицу витамина А.

Олакшавање проблема са дисањем

Једињење које помаже код проблема са дисањем назива се кверцетин и налази се највећим дијелом у кори јабуке. Једна студија је дошла до закључка да људи који једу пет или више јабука нед‌јељно имају здравија плућа од оних који их једу мање или их не једу уопште.

Добра за памћење

Овај антиоксиданс се бори против оштећења на можданом ткиву која се повезују са Alchajmerovom болешћу и другим сличним болестима - бар код пацова.

Кора може да спријечи и тешке болести

Студија рађена на Универзитету Корнел дошла је до закључка да су једињења која се називају терпени и која се налазе у кори јабука способна да спријече или убију ћелије рака у лабораторијским условима. Конкретно, ова једињења д‌јелују против рака јетре, дебелог цријева и рака дојке.

Спречава гомилање килограма

У кори се налази и урзолинска киселина, битно једињење за борбу против гојазности. Урзолинска киселина повећава мишићну масу и количину браон масти која сагорјева калорије, па се тако смањује и ризик од гојазности - бар код мишева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: