Да ли сте чули за јапански метод губитка тежине? Стекао је велику популарност и када се спомене, сви знају да "брзо скида вишак килограма". Да ли је ово истина и шта заправо представља јапанска метода мршављења, открили су фитнес стручњаци и стручњаци за исхрану. Прије свега су упозорили да губитак тежине није лак. Овај процес може да буде прилично дуг и напоран. У таквим ситуацијама важно је да се наоружате стрпљењем и дисциплином. Јапанци су познати по својој дисциплини, а ево шта њихова метода подразумијева:
Жваћите полако
Стручњаци кажу да ће људи који полако жваћу храну лакше изгубити тежину. Јапанци заиста уживају у јелима која конзумирају. Ако желите да имате добро варење, стручњаци препоручују пажљиво жвакање хране.
Изаберите доручак
Доручак је кључни оброк, посебно ако је ваш циљ да смршате. У јапанској култури доручак је најважнији. Служе се јелима која садрже мало масти, али много протеина и влакана. Храна богата влакнима регулише апетит и помаже у постизању осјећаја ситости.
Конзумирајте контролисане порције
Јапанска метода мршављења захтева да се оброци добро испланирају и контролишу. Јапанци једу на много мањим тањирима како би контролисали порције хране које једу и самим тим смањују ризик од преједања.
Не једите док се не заситите
Јапанска метода каже да не треба да једете док не осјетите да сте сити. Јапанци намјерно престају да једу прије него што осете да су сити, кажу стручњаци. Такође воде рачуна о потрошњи хране.
Избјегавајте прерађену храну
Стручњаци кажу да Јапанци нису склони да једу прерађену храну. Имају прилично чисту исхрану, засновану углавном на воћу, поврћу и риби. Труде се да једу храну богату влакнима, али мало калорија.
Водите рачуна да не прекувате храну
Већина Јапанаца више воли да једе јела која не захтевају дуге процесе кувања. Њихови оброци се често базирају на поврћу које не мора да пролази кроз процес кувања или пржења. Свакодневна исхрана се често заснива на сировој храни, што помаже да помогне када је у питању губитак тежине.
Замијените хлеб пиринчем
Јапанци не конзумирају много пекарских производа, кажу стручњаци. Они једу пиринач, па ћете ретко видјети хљеб на њиховим трпезама. Јапанска метода мршављења подразумева одустајање од прекомјерне конзумације хљеба.