Све су заступљеније тврдње да је најкорисније за организам да уносимо сезонске намирнице. Када говоримо о нашем поднебљу, рибизле су сада у свом најслађем стању, а ево неколико разлога зашто би требало да их уврстите у своје дневне оброке.
Црна рибизла је богата витамином Ц и садржи око 56 одсто ваше дневне препоручене вриједности у једној порцији.
Црна рибизла је пуна антиоксиданата, укључујући антоцијанине. Антоцијанини дају црној рибизли карактеристичну тамну боју и боре се против слободних радикала у тијелу, смањујући оксидативни стрес и оштећење ћелија.
Црна рибизла има једну од највећих антиоксидативних вриједности за воће, што их чини ефикасним у третирању или превенцији бројних здравствених проблема.
Ове бобице имају висок садржај антиоксиданата, укључујући и витамин Ц, што помаже имунолошком систему да ојача, самим тим омогућава тијелу да се ефикасније бори против инфекција и вируса
1. Може помоћи у смањењу упала
Црна рибизла је богата омега-6 масном киселином која се зове гама-линолна киселина. Ово једињење може помоћи у смањењу упале, као и побољшању симптома инфламаторних болести као што је реуматоидни артритис. Неке студије су такође показале да гама-линолна киселина помаже у смањењу болова у зглобовима и укочености код људи са артритисом.
2. Чува здравље ока
Богатство антоцијанина у рубизли може помоћи у лијечењу глаукома, једног од водећих узрока слијепила. Овај антиоксидант повећава проток крви у очима и може помоћи у успоравању напредовања глаукома. Гама-линолна киселина, линолна киселина (која се налази у витамину Ц) и други антиоксиданти такође могу помоћи у побољшању сувог ока и симптома умора очију.
3. Смањен ризик од срчаних болести
Укључивање црне рибизле у вашу исхрану може помоћи у побољшању здравља срца и смањењу ризика од срчаних обољења. Неке студије показују да уље сјемена црне рибизле може помоћи у побољшању укупног нивоа холестерола и смањењу триглицерида у крви.
4. Поспјешује здравље дигестивниг тракта
Црна рибизла садржи растворљива и нерастворљива влакна, која су од виталног значаја за здраво варење. Док растворљива влакна успоравају варење како би ваша цријева могла да апсорбују више хранљивих материја, нерастворљива влакна одржавају кретање ствари кроз пробавни систем. Такође помаже у спречавању накупљања токсина и смањењу ризика од рака дебелог цријева.
5. Помаже у контроли нивоа шећера у крви
Црна рибизла има висок ниво мангана, који је важан минерал који помаже у контроли нивоа шећера у крви. Манган може помоћи у правилном лучењу инсулина и може помоћи у равнотежи шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2.
Будите умјерени
Иако црна рибизла обезбјеђује многе есенцијалне витамине, минерале и антиоксиданте, оне такође могу успорити згрушавање крви код неких људи. Ако имате поремећај крварења или узимате лијекове за разрјеђивање крви као што је аспирин, требало би да разговарате са својим љекаром прије него што додате црне рибизле у исхрану.
Црна рибизла такође може снизити крвни притисак. Иако се ово генерално сматра здравственим предностима, може изазвати проблеме ако имате низак крвни притисак или узимате лијекове за крвни притисак. Низак крвни притисак може довести до вртоглавице, несвјестице, убрзаног дисања и замућеног вида.