Дијетолози и нутриционисти имају различите савјете када је ријеч о здравој исхрани, а сви се слажу у једном – ниједна генерализација није добра. И за то је савршен примјер свињска маст – која је протјерана из наше исхране, а сада често можемо да прочитамо и чујемо и супротне ставове.
Свињска маст најчешће за припрему пецива, кување, печење и као намаз. Иако је некада била основни састојак у многим јелима, данас се често сматра нездравом масноћом. Али, да ли је то заиста тачно?
– Свињска маст се користи у кулинарству због свог богатог укуса и високе тачке димљења, што је чини идеалном за пржење и печење. Такође, користи се у припреми пецива и намаза, као и замјена за уље или путер у многим рецептима. Некада је била основна масноћа у традиционалној кухињи – Каже Татјана Поповић, нутрициониста.
Зашто је свињска маст здравија од уља?
– Свињска маст садржи корисне нутријенте, попут минерала: цинк, фосфор, селен и витамина Д и Б, који подржавају здрав имунолошки систем, кости и нервни систем.
Иако се понекад сматра мање здравом, свињска маст има повољан профил масти, са више мононезасићених масти попут олеинске киселине, која је присутна и у маслиновом уљу.
Умјерена конзумација је кључна, посебно код особа са већим ризиком од срчаних болести.
Нутритивна вриједност свињске масти:
Свињска маст садржи мононезасићене, засићене и полинезасићене масти, а доминира олеинска киселина. У поређењу с рафинисаним уљима, има мање омега-6 масних киселина, које могу изазвати запаљенске процесе у тијелу. Такође, садржи врло мало трансмасти, што је важно за здравље срца.
5 разлога зашто је свињска маст добра:
Идеална је за пржење и печење – С обзиром на високу тачку димљења, не оксидира се на високим температурама као нека друга уља.
Садржи више здравих масти него путер – Свињска маст има више мононезасићених масти, које подржавају здравље срца и нервног система.
Мање холестерола него путер – Свињска маст садржи мање холестерола од путера, што је корисно за кардиоваскуларно здравље.
Дуг рок трајања – Свињска маст може да стоји 4-6 мјесеци на собној температури и до годину дана у фрижидеру.
Важно је да бирате домаћу маст – Домаћа маст је природна и не садржи транс масти, док индустријска маст може бити хидрогенизована.
Како чувати свињску маст?
Свињску маст чувајте у херметички затвореној посуди, на хладном и сувом мјесту. Иако може стајати на собној температури до 6 мјесеци, чување у фрижидеру продужава њен рок трајања до годину дана.