Повремено попити чашу црног вина сасвим је у реду, чак и корисно. Мишљење је то награђиваног научника и професора генетске епидемиологије на Краљевском колеџу у Лондону, Тима Спектора.
"Неки сматрају да бранећи своју вечерњу чашу црног вина дајем зелено свјетло алкохолу као здравом пићу које сви могу пити свакога дана. Али то није моје професионално мишљење јер је увијек потребно бити умјерен у испијању", објаснио је Спектор.
Додао је да нема никакве сумње у то да многи људи постају овисни о алкохолу због чега трпе значајне здравствене посљедице, али истовремено, каже, постоје чврсти докази да чаша црног вина дневно штити здравље.
"Остала алкохолна пића не. Овај заштитни учинак дјелимично је посљедица биљних хемикалија у црном вину које се називају полифеноли, а који су антиоксиданти који помажу хранити ваш цријевни микробиом. Такође су присутни у традиционално куваној јабуковачи и у мањој мјери, у ружичастим винима", објаснио је научник.
Ко не би требао пити вино?
Истакао је опет да испијање чаше вина дневно не препоручује особама које су се из неког разлога раније одрекле алкохола, као нити онима који се осјећају пуно боље када не конзумирају алкохол. "Ако сте ви у тој групи људи, не препоручујем вам да сада почнете пити црно вино", поручио је Спектор који свима савјетује да је умјереност кључна.
"Важна је напомена да смо сви различити. Алкохол на људе утиче на различите начине. Неки врло лако могу постати зависни и за њих је чаша црног вина апсолутно погрешан избор. Наши гени такође одређују колико добро подносимо и чистимо алкохол из нашег система. Појединци који осјећају снагу вина у великој мјери можда би требали још више пазити у конзумирању", истакао је награђивани научник.
Здраве верзије пића
Иначе, људи алкохолна пића кувају хиљадама година. То алкохол не чини здравијим, али показује његову готово универзалну привлачност. Спектор у том контексту сматра да би се људи требали фокусирати на то да раде здравије верзије алкохолних пића.
На примјер, могла би се производити црвена вина с високим нивоом полифенола, али ниским удјелом алкохола. За инспирацију могла би послужити комбуха - заслађени, ферментисани чај. То је здраво пиће које садржи врло ниске нивое алкохола.
"Трезвењаци свакако не би требали почети пити црно вино само због здравствених добробити. Али, за многе људе, живот без алкохола једноставно није реалан нити практичан. Морамо се суочити с чињеницама: многи од нас воле пити алкохол, а ако то успијемо чинити на контролисан и разуман начин и држимо се црног вина, мало је вјероватно да ће то пуно штетити, а може донијети користи", закључио је Спектор, а преноси Телеграм.хр.