Једење цијелог кивија је једноставна и природна опција за заштиту тијела од слободних радикала и побољшање имунитета, нарочито у сезони прехлада.
Прије неколико мјесеци америчка глумица Џена Ортега изазвала је жустру расправу на интернету. Повод за то био је снимак на ком једе киви – са кором. Многи су били згрожени.
Колико год се то већини чинило бизарним, глумица Ортега заправо једе киви како треба! Да, без проблема можете јести кору овог егзотичног воћа, напротив, требали бисте је јести!
Кора кивија има неке неочекиване здравствене предности. Запамтите ово за свој сљедећи одлазак на пијацу или у супермаркет.
Кора кивија – чудо пуно важних нутријената
То што кора кивија завршава у смећу у већини домаћинстава заправо је здравствени злочин. Истраживања показују да се унос влакана, витамина и антиоксиданата значајно повећава ако киви једете са кором. Заправо, у бројкама, ове користи су чак 50 одсто веће. Плод је, дакле, у цјелини посебно добар за пробаву и доприноси осјећају ситости.
Кора кивија садржи три пута више антиоксиданата него пулпа. Због свог богатства витамином Ц, витамином Е и полифенолима, кора чак помаже у успоравању старења ћелија и јачању имунолошког система. Једење цијелог кивија је, дакле, једноставна и природна опција за заштиту тијела од слободних радикала и побољшање имунитета, нарочито у сезони прехлада.
Кора кивија пуна фолне киселине која је потребна нашем нервном систему
За оне који преферирају одређене врсте кивија, изузетно је важна и сљедећа информација: коре свих врста кивија (има их око 60!) су јестиве.
Зелени киви је можда најпознатији, али није једини. За оне који су још увијек скептични и не могу да замисле да загризу киви са кором, препоручујемо жути киви. Његова кора је глаткија и мање длакава.
Жута кора кивија има још једну предност: она је важан извор фолне киселине, односно витамина Б9. Овај витамин је кључан за производњу енергије и правилан рад нервног система. Посебно је битан за труднице јер је кључан за развој нервног система фетуса. Ако поједете жути киви са кором, ваш унос фолне киселине повећаће се за 34 одсто.
Кора кивија није сигурна за свакога – на то треба обратити пажњу
Колико год кора кивија била здрава, она ипак представља здравствени ризик за неке људе. Разлог томе је што је богата оксалатима. Оксалати су молекуле које у комбинацији са калцијумом могу код осјетљивих особа поспијешити стварање бубрежних каменаца. Дакле, ако већ имате историју бубрежних каменаца или их тренутно имате, требало би да избјегавате јести кору кивија. Такође, требало би да избјегавате и друге намирнице богате оксалатима, попут тамне чоколаде, спанаћа и броколија.
Ако немате проблема са бубрежним каменцом и још увијек нисте увјерени, ево неколико савјета како лако да у своју исхрану уврстите цијело воће.
Како јести киви са кором
Бирајте жути киви: Кора му је глаткија и мање длакава, што га чини пријатнијим за јело.
Темељно оперите воће: Најбоље је да изаберете органски киви и темељно га оперете прије јела. Њежно трљање под водом помоћи ће да уклоните длачице и остатке пестицида, што ће учинити да буде пријатније за јело.
Ставите киви у блендер: Ако вас одбија конзистенција коре, можете једноставно ставити цијели киви у смути. Алтернативно, можете га исјећи на мале плошке и користити за воћну салату.
Еколошки бонус: поново употребите коре кивија Ако ипак радије једете киви огуљен, можете искористити и кору. На примјер, можете је користити као додатак води за освјежење уз лимун и краставац, чиме аутоматски додајете више укуса. Остаци коре се такође могу користити као здрава алтернатива чипсу! Комаде коре једноставно премажите шећером и медом и испеците у рерни на 150°Ц, 20-25 минута.
Здрав и одржив међуоброк!
Конзумирање кивија са кором захтијева мало ментално прилагођавање, али предности су бројне, а на крају се заправо само треба навикнути. Зато се сљедећи пут једноставно усудите да загризете киви – ваше тијело ће вам бити захвално.
(Најжена)