Ако сте жедни, попијте воду или 15 минута прије оброка и покушајте да је не узимате барем сат времена послије.
Иако је веома важно свакодневно хидрирати организам и у себе унети минимум две литре течности, ово не важи за испијање воде за време оброка.
Иако је течност веома важна за нормално варење, уколико се она уноси заједно с храном, може да поремети ниво концентрације киселине и жучи у желуцу, које су овом органу неопходне да би правилно сварио храну.
Ово посебно важи за охлађену воду, јер она може да успори читав процес прераде хране и да због тога имате додатни осећај тежине у стомаку. Ако сте жедни, попијте воду или 15 минута пре оброка и покушајте да је не узимате барем сат времена после.
Уколико је јело баш било слано или суво и морате да узмете течност, узмите само пар гутљаја воде загријане на собну температуру, у коју можете накапати мало лимуна или јабуковог сирћета, јер је киселина благотворна за варење, а на тај начин ћете испрати и сав вишак хране који се накупио у устима.
Такође, умјесто воде, добро ће вам доћи и неки биљни чај, рецимо од камилице, нане или мајчине душице, јер они умирују желудац, преноси Крстарица.