Може бити штетно

Зашто није добро користити мед умјесто шећера?

  • Извор: Крстарица
  • 14.04.2025. 21:27

Многи сматрају да је мед здрава замјена за шећер. У ствари, користећи га, можемо себи нанијети више штете. Испоставило се да овај производ није толико користан колико бисмо жељели да буде.

Шећер не испоручује нашем тијелу готово никакве хранљиве материје осим чисте сахарозе. Насупрот томе, мед садржи одређене количине микронутријената као што су калијум, хлор, фосфор, магнезијум, калцијум, гвожђе и витамини. Међутим, стручњаци упозоравају на превелики ентузијазам.

– Морали бисте да једете много меда да би заиста дјеловао – истиче дијететичарка др Хана Столинска. – А уједно је и шећер, па га не бих предложила као један од производа корисних за наше здравље – наглашава.

Многи људи нису свјесни да је мед такође шећер и сличних калорија. 100 г меда је око 300 кцал, док иста количина бијелог шећера даје око 380 кцал. Бројачи калорија овдје могу упасти у замку.

Милан Васић открио гдје је запросио супругу

Милан Васић открио гдје је запросио супругу

Вриједи знати да је мед двоструко тежи од шећера. Шта то значи? Да заслађујући чај кашичицом меда, себи обезбјеђујемо двоструко више калорија него да користимо обичан шећер.

Такође треба запамтити да мед губи своја драгоцјена својства под утицајем високе температуре . То значи да ће, када се користи за печење или заслађивање топлог напитка, бити практично безвриједан.

Наравно, ако волите мед, ништа вас не спречава да га укључите у своју исхрану. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: