Малине су врло здраво бобичасто воће. Наиме, оне садрже пуно антиоксиданса који помажу у смањењу крвног притикса и ризика од срчаних болести, а богате су и витаминима Ц и К, као и калијумом, гвожђем и манганом.
Нутриционисткиња Тереза Гентиле објаснила је да се посебан значај малина огледа у удјелу влакана које се налазе у том воћу.
Наиме, шољица малина садржи чак осам грама влакана, што је пуно више него у другим намирницама.
"Биљна влакна неопходна су за нормалан рад пробавног тракта и позитивно утичу на срце", рекла је Гентиле.
Међутим, управо с влакнима требамо да будемо опрезни јер она, у превеликим количинама, могу довести до желучаних тегоба, надутости и дијареје.
Према смјерницама, људи би требало да конзумирају 28 грама влакана дневно.
Ако иначе не конзумирате превише влакана, када одлучите да их уврстите у своју исхрану, чините то поступно и пратите како се осјећате.
Наравно, пијте пуно воде како бисте ублажили желудачне тегобе усљед повећања дневног уноса влакана.