Бундева је дефинитивно краљица јесење трпезе и звијезда јесење сезоне, а можете да је користите за разна јела и посалстице. Бундева је одлична намирница за све оне који воде рачуна о здрављу и линији.
Ову вијековима главну храну Индијанаца из Америке у Европу донио је Колумбо, а у Србију је стигла у 16. вијеку и одомаћила се толико да је називају и "српска банана", а има и неколико назива: дулек, тиква, мисирача, лудаја… А осим ријечи, бундева иде у пите, чорбе, колаче, омиљан је печена у рерни за разне зимске светковине.
Бундева је члан породице Цуцурбитацеае и једна је од стотина биљних врста које се обично називају тиквицама, рођаке су јој лубеница, диња и краставци. Бундева је хранљива због садржаја протеина, угљених хидрата, каротеноида, витамина и минерала.
Бундева се може користити као састојак хране. Побољшава укус рецептура и даје им додатну боју. Технички гледано, бундева је воће јер потиче из дијела биљке у цвијету који носи сјеме. Међутим, многи људи га третирају као поврће због свог сланог укуса. Могу се јести и богата пулпа и укусна сјемена.
Често се комбинује са зачинима као што су мускатни орах и цимет, посебно у десертима. Током јесењих мјесеци, бундеве су доступне свуда у продавницама и на пијаци. Бундева долази у многим облицима, величинама, бојама и тежинама.
Одлична је за кожу
Бундева је храна богата хранљивим материјама корисним за здравље и хидратацију коже, укључујући минерале, влакна, витамин Ц, каротеноиде и етерична уља. Притом, бета-каротен у бундеви може помоћи у успоравању процеса старења коже.
Помаже у губитку тежине
Бундева има мало калорија и много влакана, што може помоћи у губитку тежине. Влакна могу помоћи у одржавању ситости и значајно смањити апетит. Конзумирање влакана такође подстиче редовно пражњење цријева.
Билдује имунитет и снажи тијело
Смјела наранџаста боја зреле бундеве значи да је пуна бета-каротена, снажног антиоксиданса. Антиоксиданси штите тијело од слободних радикала који оштећују ћелије. Бундева садржи хранљиве материје које подстичу имунитет тијела, богата је витаминима А, Е и Ц, омега-3 масним киселинама, цинком, селеном, гвожђем и магнезијумом. Једење бундеве може помоћи да набилдујете имунитет у зимским мјесецима.
Важна за добар вид
Док бета-каротен штити ћелије од слободних радикала, ваше тијело ову хранљиву материју претвара у витамин А, а тијело користи тај витамин да направи протеин потребан за правилно функционисање очију, али неопходан и за кожу и рад бубрега. Такође, бундева пружа дугу листу хранљивих материја као што су витамин А, Б1, Б6, Ц, фолна киселина и манган. Бундева обезбјеђује калцијум, калијум и магнезијум.
(Сенса)