Научници су открили да је масноћа на стомаку, позната и као висцерална масноћа, најштетнија врста масти. Наиме, висок ниво масноће на стомаку повећава ризик од срчаних болести, срчаног и можданог удара, резистенције на инсулин, па чак и одређених карцинома, сматрају стручњаци из Универзитета "Johns Hopkins".
Иако је вјежбање један од најбољих начина за смањивање масноћа на стомаку и побољшање кардиоваскуларног здравља, ваша исхрана такође игра велику улогу у величини вашег струка. Ако се придржавате здраве исхране богате цјеловитом храном, можете спријечити накупљање масноћа на стомаку.
Једна од намирница коју је наука уско повезала с масноћама на стомаку је бијели хлеб.
У једној студији истраживачи са Универзитета Туфтс око двије године пратили су прехрамбене навике 459 средовјечних особа. На основу избора хране, сврстани су у шест група по начину исхране. Студија је открила важну разлику: док су они учесници који су јели типичну америчку храну „од меса и кромпира“ добили највише укупне тежине, она је била равномјерније распоређена по цијелом тијелу.
С друге стране, људи који су јели највећу количину бијелог хлеба и друге високо рафинисане намирнице добили су највише масноћа на стомаку.
Истраживачи су открили да конзумирање мање бијелог хљеба, као и медитеранска исхрана може помоћи да се смањи количина килограма и масноће на стомаку које бисте с временом могли да добијете.
Студије које повезују бијели хљеб с масноћом на стомаку посматрачке су, што значи да могу само да покажу да постоји веза између конзумације бијелог хљеба и масти на стомаку, а не зашто бијели хљеб доводи до масноће на стомаку. Међутим, истраживачи имају неколико теорија.
Као прво, бијели хљеб има пуно калорија и једноставних угљених хидрата, а сиромашан је влакнима, здравим масноћама и протеинима. Као резултат, бијели хљеб класификован је као храна с високим гликемијским индексом (високим ГИ). Студије показују да конзумација хране с ниским ГИ резултира осјећајем ситости него када једете храну с високим ГИ. Другим ријечима, храна с високим удјелом ГИ једноставно вас не засити као што то чини друга храна, што може проузроковати преједање и дебљање, пише Живим.хр.
Други начин на који бијели хљеб може узроковати дебљање и сало на стомаку је тај што подстиче ослобађање инсулина у тијелу. Инсулин је хормон који лучи гуштерача и који извлачи шећер из вашег крвотока у јетру, масноћу и мишиће. Када једете више једноставних угљених хидрата, ослобађа се више инсулина и вјероватно ће се више глукозе складиштити као масноћа и маст на стомаку.
Истина је да је бијели хљеб повезан с повећаним ризиком од масноће на стомаку, али то не значи да га комплетно морате избацити. Интегрални хљеб с пуно влакана заправо је повезан с мање сала на стомаку када се конзумира уз здраву исхрану.