Вјероватно не бисте загризли јабуку или ставили неколико бобица грожђа у уста, а да их прије тога не оперете.
Свјесни сте да једете кору плода и ко зна шта се у њој крије. Али шта је с бананама и авокадом, воћем које се гули прије конзумације? Стручњаци за сигурност хране кажу да и њих треба опрати.
"Производе који имају кору треба опрати под млазом чисте воде, чак и ако их намјеравате бацити. То је најбоља пракса у сигурном руковању храном која смањује пренос прљавштине или микроба који се могу налазити на кори воћа које намјеравате конзумирати", рекла је за Huff Пост Тамика Сим из Међународног вијећа за информације о храни.
Док се прљавштина може уочити, заостали пестициди или микроби који могу узроковати болести које се преносе храном нису видљиви голом оку.
Зато Симс заговара прање свих намирница прије јела.
"Коре банане, коре авокада и други производи с дебелом вањском површином једнако су осјетљиви на бактерије као и мекше воће и поврће с њежнијом кором", напомиње стручњак за сигурност хране Тревор Крејг.
Америчка агенција за храну и лијекове пронашла је листерију и салмонелу на спољашности авокада. Дебља кора отежава бактеријама или прљавштини улазак у месо, али кад режете воће, ножем ипак можете контаминирати намирницу. Прање коре смањује вјероватноћу да се то догоди.