Пиво, омиљено пиће многих, има дугу и богату историју која сеже унaзад хиљадама година.
Осим што је задовољство за непце, пиво је такође предмет знатижеље научника. Нека истраживања открила су занимљиве користи пива за имуни систем и цријевни микробиом.
Пиво је једно од најчешће конзумираних пића те заузима друго мјесто након воде и чаја. У древним сумерским и бабилонским културама било је прихваћено као главно и готово божанско пиће. Током древних кинеских погребних ритуала и владавине фараона пиво се дијелило радницима, а монаси су га производили током средњег вијека.
Данас, пиво привлачи пажњу не због својих психофармаколошких или друштвених карактеристика, већ због својих функционалних аспеката. Истраживања микроорганизама, полифенола, дијеталних влакана и меланоидина које пиво садржи показују како заједно дјелују с цријевном микробиотом и подстичу здравље на различите начине у тијелу.
Пиво, као традиционално ферментирано пиће, обилује есенцијалним аминокиселинама, витаминима, елементима у траговима и биоактивним супстанацама које играју кључну улогу у регулацији многих физиолошких функција људског тијела. Полифеноли присутни у сладу и хмељу пива такође су важна активна једињења који благотворно дјелују на цријевни микробиом, пише Витамини.хр.
Претходна истраживања су се фокусирала на то како ове биоактивне супстанце из пива могу помоћи у спречавању артериосклерозе и срчаних болести, за побољшање циркулације крви, као подршка имуној функцији за подстицање антиоксидативних и протуупалних учинака и за подстицање производње естрогена.
Проучавајући претходна истраживања на животињама и људима, кинески научници су открили како ниска или умјерена конзумација пива, с алкохолом или без њега, подржава здраву имунолошку функцију.
Када се пиво конзумира умјерено, примјећује се да феноли и друге храњиве твари из пива подстичу развој корисних бактерија у цријевима, изазивајући низ протуупалних, антиоксидативних и имуномодулаторних учинака.
Овај преглед истраживања сугерише да се побољшања у имунолошком систему могу приписати интеракцији између полифенола пива, влакана и етанола јер заједно потичу развој цријевног микробиома. Упркос томе, потребна су даља истраживања како би се потврдила могућа употреба пива као регулатора микробиома у будућности, закључује Витамини.хр.