Nije uobičajna

Znate li koja je najzdravija namirnica na svijetu?

  • Извор: zena.blic
  • 21.04.2022. 21:34

Ishrana je pola zdravlja. Razmišljamo o nutritivnim vrijednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbjegavamo šećer i vještačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svijetu?

Vjerovatno bi rijetko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svijetu, tvrdi stručnjakinja.

"Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svijetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C", kaže profesorica iz Turske.

Po njenim riječima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žljezdu i mozak.

Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?

- jača imuni sistem, čini tijelo snažnim i zdravim;

- balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju tijelu;

- kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;

- poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;

- bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;

- podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;

- istraživanja su pokazala da preventivno djeluje na Alchajmerovu bolest;

- pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;

- obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;

Kako se sprema?

Ova biljka se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:

Crni luk isjeckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare isjeckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Prije nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.

Prijatno i uživajte u ukusu, ali i zdravlju koje vam donosi.


Тагови:
  • 13:40 Манастири

    '' Манастири

  • 14:30 Недјеља о Васкрсењу

    ‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 15:00 Васкршња прича

    Васкрс уз пјесму, игру и дивне приче из цијеле Српске. Христос Васкрсе!

  • 18:30 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    '''Иако у сталној борби за превласт, два салона прате игру преживљавања, но када Божица одлучи да се потпуно модернизује и почне да шиша и господу, креће битка до истребљења у којој нико неће бирати средства.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести