Медицински извештаји

Знате ли зашто црвено вино изазива главобољу?

  • Извор: н1инфо.хр
  • 21.12.2024. 04:00

Медицински извештаји о главобољама од црвеног вина датирају још из римског доба.

Многе компоненте црвеног вина су оптужене да изазивају главобољу, али нова истраживања показују да је највјероватнији кривац онај који су многи истраживачи превид‌јели.

Сулфити су популарни кривци откако је њихово означавање на америчким винима постало обавезно 1990-их.

Међутим, нема много доказа који повезују сулфите директно са главобољом, а друга храна садржи нивое који се могу упоредити са вином без истих ефеката. Бијела вина такође садрже исту количину сулфита као и црвена вина.

Неки људи криве биогене амине за главобољу од црвеног вина. То су азотне супстанце које се налазе у многим ферментисаним или поквареним намирницама и могу изазвати главобољу, али количина у вину је премала да би била проблем.

Танин је добра претпоставка, јер бијела вина садрже само мале количине, док црвена садрже значајне количине.

Али у љусци и сјеменкама црвеног грожђа има много других фенолних једињења, осим танина којих нема у бијелим винима, па би свако од њих могао бити кандидат за кривца.

Неки људи добијају црвену, румену кожу када пију алкохол, а црвенило је праћено и главобољом. Ова главобоља је узрокована успоравањем метаболизма док тијело разлаже пиће, преносе Вијести.ме са портала Н1 Загреб.

Ензимски тестови показују да кверцетин глукуронид омета метаболизам алкохола у тијелу. Овај поремећај значи да вишак ацеталдехида циркулише, изазивајући упалу и главобољу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: