Napravite domaći “Bejlis”

  • 05.01.2015. 20:46

Uživajte u hladnijim večerima uz čašicu ovog kremastog likera s ukusom čokolade i otputujte u mislima u daleku Irsku...

“Bejlis Ajriš Krim" liker je na bazi irskog viskija i slatke pavlake, a dobra vijest je da u njemu možete uživati i tako što ćete ga kod kuće napraviti sami. Ovaj recept je izuzetno jednostavno pripremiti i gotov je dok kažete “keks”!

Sastojci:

- 160 ml kvalitetnog viskija

- 240 ml punomasne slatke pavlake

- 400 ml zaslađenog kondenzovanog mlijeka

- dvije kašike čokoladnog sirupa/kakao preliva

- jedna kašičica ekstrakta vanile

- jedna kašičica instant kafe
Priprema:

Sve sastojke sipajte u blender i na najvećoj brzini mutite minut-dva. Piće sipajte u staklenu flašu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Domaći Bejlis može da traje do dva mjeseca, a svaki put prije upotrebe potrebno je dobro protresti flašu.

Kondenzovano mlijeko možete napraviti tako što ćete litar mlijeka kuvati u široj posudi na slaboj vatri sa 190gr šećera i kesicom vanilin šećera. Mlijeko je gotovo kada se nakon par sati njegov volumen dvostruko smanji, i dobije blagu karamel nijansu.