Обрани су и Царски виногради у Ушћу код Требиња. То је знак да је завршен посао у херцеговачким виноградима и да почиње у винаријама. Иако је година била тешка, гроздови из чувених Царских винограда остали су на трону најбољих.
"Оно што је изњедрио Царски виноград као најбољи локалитет за жилавку опет је доказао да је јако битна позиција винограда и велики рад на тој позицији. Тако да имамо фантастично грожђе ове године, одличан урод, квалитета која је најбоља", каже Радован Вукоје, подруми "Вукоје".
Све ово значи да неће фалити Царског вина које се дегустира по ресторанима на три континента и које је добитниk бројних признања.
"Са бербом из 2018. смо ушли међу најбољих 100 вина свијета, вино које нам је донијело велика признања али и вино које обавеза према историји, 130 тај локалитет и према будућности и према нечему што треба жилавка да буде", додаје Вукоје.
Послије 2014 године која је за винограде била лоша ова текућа је итекако изазовна али и напорна. Проблеми су настали у периоду цвијетања а све због кишног периода.
Ову виноградарску годину винари оцијењују као изазовну, било је и кише и сунца али је испала добра, принос јесте мањи али квалитет херцеговачког грожђа и даље остаје одличан.
Добити такав квалитет ове године није било лако кажу виноградари. Процијењује се да су овогодишњи приноси у херцеговачком виногорју мањи за 20 одсто а негдје и више.