Одржана литургија

Бањалука слави крсну славу - Спасовдан

  • Извор: АТВ
  • 13.06.2024. 19:17

Бањалука слави своју крсну славу - Спасовдан уз литургију у саборном храму Христа Спаситеља, трпезу љубави и мноштво вјерника на литији улицама града.

Бањалучанима је срце, кажу, пуно. Сваке године на слави је све више младих људи. 

"Ја као Бањалучанин који сам овдје рођен и одрастао, значи много. Дуго година то знамо сви није се обиљежавало, а хвала драгом Богу вратили смо се својој вјери и своме народу".

"Хвала Богу омладина нас гура и подржава да ми старији мало останемо у животу и да им покажемо наше обичаје и традицију нашу", кажу грађани Бањалуке.

Омладине требало би да има још више, алил задовољан сам што видим и мале дјеце, јер од тога се полази, а слава града ће се славити па ко био да био и у будућности. То је стогодишња слава града и увијек ће се славити, то је четвртком и увијек у исто вријеме. 

Спасовдан је празник окупљања и дан када славимо побједу добра над злом, истиче први човјек Српске. Вјера и традиција одржале су српски народ кроз вијекове. 

"Драго ми је што сам могао да примјетим да је црква пуна вјерујућег народа и то је оно што одржава континуитет нашег постојања на овим просторима. Дакле, желим свима све најбоље у свему", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Бањалука је православни српски град, али и град који припада сваком човјеку и град који расте, развија се и напредује. 

"Желе да нам кажу да ако кажемо да је Бањалука западна српска престоница или ако је Бањалука православна или српска, да се као неки други љуте. Не, то не искључује живот, вјеру слободу сваког другог човјека", рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави четвртком. Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежили су заједно град Бањалука и Парохија бањалучка Српске православне цркве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: