Кружна раскрсница код Кампуса

Кад закон заустави криминал остану рушевине: Кружни ток постао канал

  • Извор: АТВ
  • 10.09.2024. 18:19

Проходну саобраћајницу код Кампуса Драшко Станивуковић претворио је у рушевину. Прекопани тротоари и сужене улице стоје од маја када су први багери почели да кидају асфалт.

Као ни остало копање по граду, ни ово није било легално. Због тога се са тим прекинуло, а градилиште је остало као слика и прилика градске управе. Гдје их закон заустави, остану рупе и рушевине.

"Те кружне раскрснице је требало да се граде заједно са Путевима Републике Српске. Онда је градоначелник злоупотријебио и своја овлашћења и законе, па је извршио јавну набавку, увео извођаче у радове, а није надлежан за источни и западни транзит. Управитељ тих саобраћајница су Путеви Републике Српске. Самим тим, град Бањалука није ни могао да учествује на тим тендерима, нити да бира извођаче и да прати радове. Обавеза града је била да обезбиједи сву потребну документацију и да препусти ЈП Путевима као управитељу тих јавних саобраћајница да наставе изградњу", каже предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

Станивуковић је у радове ушао без грађевинске дозволе, а онда их је Републички инспекторат обуставио. 

"Због страха да ће им се исто десити, на раскрсници код Ауди центра повукли су све извођаче и подизвођаче да им Републички инспекторат не би забранио рад или одузео лиценцу јер су практично нелегално раскопали град. Ми данас имамо ситуацију да већ пет мјесеци раскопано и необезбијеђено стоји градилиште. Почупана су и расвјетна тијела, дрвеће, необезбијеђен је пјешачки прелаз. Данас немамо никакву казну ни према градоначелнику који је увео те извођаче, а ни према извођачима који су без адекватне документације, првенствено грађевинске дозволе, ушли да изводе те радове", каже Нинковић.

Сада је ситуација таква да ЈП Путеви Републике Српске нису расписали јавну набавку и нису увели извођача.

"Град је то нелегално урадио, када су видјели да ће бити у проблему повукли су се и оставили потпуно незаштићено градилиште. Новац за то није предвиђен у буџету града, новац се не налази као обезбијеђена средства са којим је могуће расписати јавна набавка. Видјели смо и кроз ревизорски извјештај да је покренут велики број јавних набавки без обезбијеђених средстава у буџету", рекао је Нинковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.