Након избора

Ко ће с ким у бањалучкој скупштини?

  • Извор: АТВ
  • 15.10.2024. 19:11

СНСД неће молити никога за коалирање у градској скупштини. Коалициони партнери, слободни су да раде шта мисле да треба, порука је Милорада Додика. СНСД је најјача странка у бањалучкој скупштини која не зависи од нечије воље. Оно што је на изборима било видљиво, каже Додик, јесте подршка СПС-а.

- Ми нећемо никога мољакати, захваљујем се господину Селаку који је веома јасно изразио да ће он остати на страни гдје је СНСД, има још неких појединаца који то кажу, али ми нисмо ни питали остале коалиционе партнере, а они нису сматрали за сходно да се нешто огласе на ту тему ми то поштујемо, океј. Ми смо разумјели градоначелника који је рекао да не жели СНСД унутра, ми немамо ништа против, апсолутно немам ништа против, желимо му да направи што је прије могуће ту скупштинску већину и да понесе цјелокупну одговорност за стање у граду - изјавио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Дилеме за СПС нема, јасан је Горан Селак. Он ће са Сашом Глигорићем ући у скупштинске клупе. Стаће уз СНСД и заједно ће, каже, видјети шта могу урадити за град.  

- Ми смо на страни са нашим партнерима, СНСД, ми заједно имамо 14 одборника као што је синоћ рекао предсједник СНСД-а, контактирали су још неки одборници из других политичких партија који хоће да се окупе око једне здраве приче око СНСД-а и СПС-а и да видимо шта можемо да радимо за град Бањалуку - каже Горан Селак, предсједник СПС-а.

Вијећају и у другим партијама.

Из ДЕМОС-а и Уједињене Српске за сада одговора нема.

Предсједник УС Ненад Стевандић у телефонском разговору кратко је поручио да се за све обратимо Невену Станићу, Станић се на наше позиве ипак није јављао. Није тајна да су одборници те партије у протекле четири године, иако су били у коалицији са СНСД-ом, у градској Скупштини штошта радили на своју руку. Оно што сигурно знају у у Социјалистичкој партији јесте да од било какве коалиције са ПДП-ом нема ништа. Они очекују састанак са коалиционим партнерима али и формирање скупштинске већине. 

- Формирање коалиције са ПДП-ом није могуће, јер Социјалистичка партија остаје досљедна својим принципима, као и политикама које дијелимо са партнерима из коалиције на нивоу Републике Српске - кажу из СП-а.

А бањалучки градоначелник о скупштинској већини и те како сања. Иако је спреман да је прихвати објеручке, на сновима би све могло и остати. Ако уз СНСД стану СП и СПС, и само још један одборник, од Станивуковићеве већине нема ништа. Званичних разговора кажу у ПДП-у још није било. Да ли ће већину имати, са сигурношћу ипак не могу рећи. 

- Вјероватно ће доћи до неке фазе разговора са другим партијама са њиховим одборницима па ћемо видјети сада како ствари стоје доста је неизвјесно не можемо ништа са сигурношћу да кажемо. Разговори су неминовни и биће их можда већ од наредне седмице - рекао је Драган Милановић, шеф Клуба посланика ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Шта су разговори донијели и коме, требало би да се зна прије прве сједнице новог сазива бањалучке скупштине. СНСД улази са 11 одборника док ће ПДП имати њих 7. По два одборника ће имати обје социјалистичке партије, Уједињена Српска, ДЕМОС и Народни фронт. По један ће имати Радојичићева, Вукановићева странка и Саша Чудић као кандидат из реда националних мањина. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)