Уклоњена и није враћена

Коме смета спомен-плоча Николи Кољевићу на кући Милановића?

  • Извор: РТРС
  • 25.09.2024. 22:29

Коме смета спомен-плоча првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу? Након што је обновљена кућа Милановића, спомен плоча је скинута и више није враћена. Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", на чију иницијативу је плоча прије седам година и постављена, траже да буде враћена на мјесто.

Породица Кољевић се нада да ће истражни органи брзо завршити свој посао и ово обиљежје у најкраћем року бити враћено на кућу у којој је Никола Кољевић рођен 1936. године.

Да ли намјерно заборављена или не, али након свечаног отварања обновљене куће Милановића, спомен плоча првог потпредсједника Републике Српске Николе Кољевића није враћена, иако је на зиду куће стајала дуже од седам година. Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" јасни - уклањање спомен плоче је непримјерен чин и вријеђа све који су стварали и одбранили Републику Српску.

- Ријеч је о непочинству првог реда, о безобразлуку, неодговорности па и увреду за све нас који смо стварали заједно са ВРС и народом и одбранили Републику Српску. То је и увреда за породицу Кољевић који спада међу најистакнутије осниваче Српске - истакао је Драган Калинић, предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске".

Кољевићева кћерка и сенатор Републике Српске Богдана Кољевић сматра да, без обзира на чињеницу колико је ово повриједило све чланове њихове породице, још је далеко релевантније питање шта тај чин реалног и симболичког вандализма значи за Републику Српску, њену историју, савременост – и будућност.

- Уколико не постоји елементарни консензус око виталних националних питања - онда нема ни темеља на којима једино можемо и да растемо и да опстанемо као српски народ и једна цјелина. Штавише, ако је постојало и вријеме и мјесто да се сусретну различите политичке опције, онда је то требало бити управо поводом настанка Републике Српске и свих који су положили животе за њу – и отварање Куће Милановића могло је бити један од конкретних израза те националне самосвијести и зрелости. Ништа се од тога у реалности, ипак, није десило. Увјерена сам да би плоча требало да буде враћена на исто мјесто - зарад наших нових покољења, темеља државности Републике Српске и њене традиције али и, не мање, и историје Бањалуке, како политичке, тако и књижевне, друштвене и културне - нагласила је Богдана Кољевић.

Душан Козић, предсједник Скупштине Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", истиче да су у све умијешала и предизборна кампања.

- Моје лично мишљење је да су тензије изборне дигле превише температуру око тога, да би град и Република требају да се сучељавају око тога која улица у Бањалуци  да понесе име Николе Кољевића а не да ли ће спомен плоча бити на свом мјесту гдје треба да стоји - истакао је Козић.

У кући Милановића, прије 88 година рођен је Никола Кољевић који је, као потпредсједник Републике Српске, дао непроцјењив допринос у стварању и одбрани Републике Српске. Спомен-плоча постављена је у јануару 2017. на иницијативу и уз лични допринос чланова Асоцијације, а цијелу акцију су помогли тадашња управа града Бањалука и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм