Проблем траје већ четири године

Мјештани Стричића огорчени: Воде нема, кишницом напајају стоку!

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2024. 19:28

На свега двадесетак километара од центра највећег града Српске, на платоу Мањаче, грађани немају воде. Многе породице од сакупљају кишницу да напајају стоку, али и за пиће и купање причају Нада и Милан.

Овај проблем траје већ четири године, а најтеже  је, кажу, због дјеце. 

"Нема га чим купати, а проблем је и пут јер ауто остављам три километра далеко, пјешке идем са њим, пут је скроз отишао", прича Нада Лазичић.

"Напајамо кишницом, да није кишнице ништа нема, кад је суша купујемо воду себи, а пут нам је ту ми је рекао мљекар, продаје ми млијеко, има фарму крава, рекао да ће ми отказати откуп млијека ради пута", каже Милан Лазичић.

Поред тога, кажу мјештани, за вријеме мандата актуелног градоначелника није насут, а камоли урађен и један нови пут. Најтеже им пада што по воду морају ићи лошим макадамским друмовима и то неколико пута дневно. Давно им је од стране Градске управе обећано да ће бар проблем са водом бити ријешен. Изгласан је, кажу, кредит од милион марака, обезбијеђена средства и опет ништа. 

"Не може стока без воде, она не зна да ли има или нема, морамо ићи на поток довући воду и донијети да пије и тако мора три пута дневно", објашњава Владе Савановић. 

"Ништа није реализовано, ми вам говоримо овдје са лица мјеста да није ништа, воде и даље нема. Тј. имали смо непуна 4 мјесеца и онда опет сада, проблеми с пумпама наводно и дође вода око 12 сати, сад су пола села заврнули да би направили збрку између људи", каже Раде Божић, предсједник МЗ Стричићи.

Грађани су бијесни на Град и градски водовод.. Апсурдно је, кажу, да Драшко Станивуковић издваја силне паре за вјештачко језеро, а људи немају воде за основне животне потребе. Ватру гаси Бојан Кресојевић. Мада, не водом, него обећањима. 

"Обећао сам пред овим људима да ћемо милион, колико је Градска управа односно Драшко Станивуковић за ону воду поред Делте, преусмјерити овдје за ове људе, да имају воду, јер они живе овдје, њихова дјеца су у потреби за водом као и стока и све друго", каже Љубо Нинковић, предсједник Скупштине Града Бањалука.

"Тренутно су у току припремни радови на фабрици воде и водозахвату и гдје се суочавамо са ситуацијом да у овом моменту не можемо изводити све радове", рекао је Бојан Кресојевић, менаџер Града Бањалука. 

Агонија са водом, као и бројни инфраструктурни проблеми трају већ четири године, од доласка нове градске администрације. Прије четири мјесеца такође су организовани протести, али ни они нису уродили плодом. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.