Мирис и укус из прошлих времена дочекао је Бањалучанина Душка Савића када је за викенд отишао на село код своје баке. На шпорету, под крпом, мирисао је бакин стари специјалитет, а чини се да је многима замирисао и на друштвеним мрежама, јер видео који је Душко објавио прије само два дана, већ има око осам хиљада прегледа.
С обзиром на пажњу коју је привукао, може се рећи да је овај видео многима пробудио најраније успомене из дјетињства, када су им баке спремале овај традиционални специјалитет.
Као и свака бака, свог унука је дочекала са још неким ђаконијама, али су румени и хрскави уштипци, спремљени на старински начин, ипак заслужили да се нађу на друштвеним мрежама, вјерује Душко, којем стижу поруке са захтјевом да, у мору рецепата за уштипке, његова бака открије баш свој.
И, ево тог рецепта:
“Зависи за колико људи правиш, али за једну добру порцију, односно, пуну здјелу, иде – 300 до 400 грама брашна, три јајета, пола кашике квасца, со, уље по жељи у тигањ гдје се пеку уштипци”, преноси Душко бакине ријечи.
Како би тијесто боље надошло, а уштипци били мекши, сипа се топла вода. Након тога, све се добро измијеша.
“Када правиш уштипке, прво умочиш кашику у воду па онда грабиш тијесто и стављаш у тигањ. Кашика се умочи у воду да се тијесто не лијепи”, открива наш саговорник савјете своје баке.
@duleesa #uštipci #baba #selo ♬ original sound - DuleeSa