Асоцијација "Ствараоци Републике Српске"

На кућу Милановића вратити спомен-плочу Николи Кољевићу

  • Извор: СРНА
  • 25.09.2024. 10:11

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" са невјерицом је примила информацију да је са зида обновљене куће Милановића у Бањалуци уклоњена спомен-плоча првом потпредсједнику Републике Српске Николи Кољевићу и затражила да се врати пређашње мјесто, а починиоци овог чина хитно пронађу.

Из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" наводе да их је о томе, са нескривеним разочарењем, обавијестила породица покојног професора Кољевића.

У саопштењу из Асоцијације указује се да је уклањање спомен-плоче непримјерен чин и вријеђа све оне који су стварали и одбранили Републику Српску, а породицу професора Кољевића посебно која истиче да је садашња Градска управа Бањалуке изневјерила и друга обећања која им је јавно дала.

Асоцијација захтијева да се питањем насилног уклањања спомен-плоче Кољевићу хитно позабави надлежно тужилаштво и полиција Републике Српске, односно да се пронађу починиоци овог чина.

У кући Милановића је 1936. године рођен Никола Кољевић који је, као потпредсједник Републике Српске, дао непроцјењив допринос стварању и одбрани Републике Српске, подсјећа се у саопштењу.

Спомен-плоча је постављена на иницијативу и уз лични допринос чланова Асоцијације, а цијелу акцију су помогли тадашња управа града Бањалуке и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Приликом откривања спомен-плоче Додик је истакао да је Кољевићев допринос у стварању Републике Српске несумњив и да би без његовог интелектуалног доприноса и смирености многе ствари у нашој земљи биле другачије.

Спомен-плоча Кољевићу је откривена 25. јануара 2017. године поводом двије деценије од његовог упокојења.

У Бањалуци је 12. септембра отворена кућа Милановића, један од најстаријих објеката у граду, без присуства представника институција Републике Српске јер се сумња да градске власти нису извршиле обавезе које се односе на рјешавање имовинско-правних послова, а претходе издавању грађевинске дозволе. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.