Храм Рођења Пресвете Богородиц

Освештан храм у Дервишима у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2024. 19:45

У бањалучком насељу Дервиши освештан је Храм Рођења Пресвете Богородице. Вјерници кажу да су срећни и задовољни што су дочекали овај велики дан у свом насељу.

„То је за нас велики дан, дан посвећен Пресветој Богородици, рођење њено, то је за нас велики дан и за грађане који живе овдје.“

„Велико, велико, лијеп догађај за нашу цркву. Свака част, свака част, све је у реду.“

„Црква је средиште живота, што је ближе кући, то нам је лакше, љепше, приступачније.“

Освештању је претходила литија око храма. Храм је освештао његово високопреосвештенство митрополит бањалучки Јефрем, кога је претходно дочекао велики број вјерника.

„И овај диван догађај који смо данас доживјели, освештење овог храма у овом дијелу нашег града. Наредних дана биће освештања и других храмова. Дакле, радимо, боримо се и молимо се, не посустајући ни онда када је најтеже. За све то захваљујемо Богу нашем који нам је дао милост за то“, изјавио је митрополит бањалучки Јефрем.

За кумове храма изабрани су Борко Радинковић и Милан Плавшић, Александар Ландета, сви из Бањалуке, те Стефан Иванковић. Подршку донаторима и свештенству пружио је и Милорад Додик, предсједник Републике Српске.  

„Влада Српске дала је више од 100.000 КМ. Храм је мјесто окупљања, оријентир, споменик и светионик који ће свијетлити свим генерацијама. Овај храм изграђен захваљујући и напорима свештенства, прије свега Његовог високопреосвештенства митрополита бањалучког Јефрема и његових напора да изградимо што више храмова гдје српски народ жели“, изјавио је Додик.

Вјечно је све што се гради заједно са Црквом и хвала сима који су допринијели изградњи Храма, каже предсједник Народне Скупштине Републике Српске. 

"То су вриједности које се 800 година нису мијењале, остале су породичне, традиционалне, исконске и прелијепо је присуствовати догађајима који те вриједности дефинишу и инаугуришу нашу будућност", рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске. 

Након освештања Храма Рођења Пресвете Богородице и Свете литургије обављено је и освештање славског жита и колача, као и темеља парохијске сале. 

"Парохијске сале градимо да бисмо послије службе могли продужити нашу молитву и наш богоугодни разговор", поручио  је митрополит Јефрем. 

Изградња Храма Рођења Пресвете Богородице почела је у октобру 2016. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм