Naša reporterka emisije „Centar dana“ posjetila je specijalno mjesto u Banjaluci koje, kako je rekla, odiše Italijom - čuje se italijanska muzika i miriše italijanska pica. Samo za gledaoce ATV-a i emisije „Centar dana“ razgovarala je sa chefom te italijanske kuhinje koji pravi italijansku picu u centru Banjaluke. On je, kako je rekla i dokaz da zbog ljubavi ništa nije nemoguće.
Radio se o temperamentom Italijanu koji je radio u Holandiji, a zbog ljubavi je preselio u Banjaluku. Zove se Antonio i samo za gledaoce ATV-a će pokazati kako pravi pravu italijansku picu. Anotnio kaže da su za pravu italijansku picu potrebni pravi italijanski sastojci - brašno i paradajz sos. Takođe, kaže, pica mora da bude tanka i nikako nije dobro da se na kraju stavljaju kečap i majonez. Jede se sa pelatom, mocarelom, milanskom kobasicom, koje Antonio nabavlja u Italiji.
Iza Antonija i njegove porodice stoji dugogodišnja tradicija pravljenja pica.
"Da bi se postao pica maestro, Italijani kažu da je potrebno napraviti milion pica", kroz šalu je otkrio Antonio. On je pred ATV-ovim kamerama pokazao kako pravi specijalitet kuće, picu simboličnog naziva "ciao amore" koju Banjalučani najviše vole da jedu.
Anotnio kaže da Banjalučani jako vole meso i da im se zato sviđa pica "ciao amore".
Picerija u centru Banjaluke „Ciao amore" osim Italijom odiše i ljubavlju.
Šefica Sanja otkrila je zanimljivu ljubavnu priču u kojoj je jedan Italijan samo zbog ljubavi iz Holandije preselio u Banjaluku. Sanja je bila na odmoru u Holandiji i slučajno se našla u Antonijevom restoranu u kojem se pravila i pica. I tako je sve počelo - priča Sanja.
Otkrila je da ju je Antonio zaveo glasom. A, kaže da kada je probala picu "ciao amore", shvatila je da je to najbolja pica koju je ikada jela.
"Moji prijatelji su bili oduševljeni Antoniom. Pogotovo zato što se on jako trudio da se prilagodi, nauči jezik itd.Takođe, u početku mu je bilo prilično teško, jer često nije bio u mogućnosti da učestvuje u razgovorima", ispričala je Sanja. Ona, kroz smijeh kaže, da je Anotnio šef u piceriji, a da je ona šef kod kuće.
Antonio smatra da je mentalitet ljudi u Banjaluci jako sličan italijanskom i on u šali kaže da je on kada je u Banjaluci zapravo kod kuće. Za Holandiju kaže da je dobra zemlja, ali su ljudi hladni i da je to dobro mjesto ukoliko čovjek želi da razvije karijeru i zaradi novac. Ali za porodični život nije baš idealna, jer kako kaže, tamo nema života.
Antonio je otrkio da temperatura peći u kojoj pečemo picu mora biti zagrijana na 360 stepeni ukoliko želim izbjeći tvrdo tijesto, a potrebno ju je peći tačno dva i po minuta.
Picu kada izvadimo iz peći stavljamo na tanjir i potrebno je da je obogatimo rukolom i paramezanom, te sosom koji se pravi od maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna.
Pogledajte video i bon appetit!