Погинуло 15 особа

Пет и по деценија од бањалучког земљотреса

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2024. 19:08

27. октобра 1969. године старији Бањалучани памтиће док су живи. Тог јутра у 9:11 часова, прије пет и по деценија, Бањалуку је погодио земљотрес који је разорио град.

Погинуло је 15 људи, а хиљаду људи било је теже или лакше повријеђено. Материјална штета била је огромна. Тада је потпуно уништено 86 хиљада станова. Велика оштећења претрпјеле су школе, здравствене установе, културне институције, друштвени објекти. Тада је и привреда претрпјела огромне губитке, многа предузећа су угасила производњу.

За генерисање земљотреса такве снаге потребне су деценије, кажу сеизмолози.

"Земљотрес пошто се дешава у утроби земље , ми немамо такав уређај немамо такву дијагностику да видимо шта се доле дешава. Наравно, на основу података само из прошлости и оног што се десило у прошлости ми можемо да дамо некакве прогнозе шта се може десити у будућности и обично се то тако и дешава", рекла је Сњежана Цвијић Амулић, сеизмолог РХМЗ. 

Разорни потреси у Хрватској или онај у Турској, треба свима да нам послуже као подсјетник да је природа непредвидива и да је требамо поштовати. Струка каже да су земљотреси такве снаге и разорне моћи били за очекивати. Не можемо их спријечити, али њихове посљедице можемо ублажити превентивним дјеловањем.   

"То је да градимо и пројектујемо грађевине које могу да издрже те сеизмичке силе. то је најбитније, а све друго је потпуно небитно јер ми не можемо на то да утичемо. Наука је толико узнапредовала и уопште грађевинска струка да се праве такви објекти да постоје тачно категорисани за одређене зоне каква њихова стабилност мора да буде да би издржали одређене сеизмичке силе на подручју на ком се очекују. Имамо законе и правилнике, којих треба у цијелости да се придржавамо и онда неће бити никаквих проблема", каже Цвијић Амулић. 

У јесен те 1969. године Бањалучани су пуном паром радили на санацији града. Многи становници живјели су у шаторима у неуништеним школским салама, двориштима, установама. Ђаци су отишли на школовање у друге градове, расуте по цијелој Југославији. Објекти који нису до темеља уништени, били су до те мјере разорени да су их морали минирати и срушити. Бањалука се годинама послије земљотреса опорављала, а град је добио потпуно другачији изглед.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм