Неуставан правилник

Шта значи одлука Уставног суда? Град Бањалука нема право да наплаћује паркинг ни казне за паркирање

  • Извор: Мондо.ба
  • 15.10.2024. 22:43

Анализом одлука Уставног суда Републике Српске може се доћи до закључка да Бањалука, али и други градови и општине, немају право да наплаћују паркинг нити казне за паркинг, већ тај посао мора обављати јавно комунално предузеће или други привредни субјект.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да је неуставан правилник у вези са измјенама паркинг-зона и поскупљењем паркинга који је прошле године донио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. На основу тог правилника у Бањалуци од октобра 2023. сат времена паркирања у нултој и првој зони кошта двије, а у другој зони 1 КМ. Суд је одлуку донио по апелацији Борана Босанчића, предсједника бањалучког одбора ДЕМОС-а.

Међутим, Уставни суд РС је такође усвојио и иницијативу Милка Грмуше, правника и одборника у Скупштини града. Према тој иницијативи Уставни суд потврдио је да је све у вези паркинга у Бањалуци незаконито и то не “од јуче” већ од 2018. године, а да ће Бањалука и други градови и општине морати промијенити начин на који наплаћују паркирање.

“Град Бањалука нема право да наплаћује казне због било којег разлога за било која возила и за било које власнике возила на јавним паркиралиштима. То право нема данас и нема га још од маја мјесеца 2018. године кад је истекао рок за усклађивање локалних аката са одредбама Закона о измјенама и допунама Закона о комуналним д‌јелатностима”, рекао нам је Грмуша.

Каже да је Уставни суд у јучерашњој одлуци у његовом предмету навео између осталог да “Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима Града Бањалука нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом комуналним д‌јелатностима”, а да је, између осталих, члан 22. Одлуке о безбједности саобраћаја неуставан и незаконит, као и и читав низ других чланова у тој Одлуци.

Тај члан је правни основ и за правилник садашњег градоначелника у вези плаћања паркинга и за правилник претходног градоначелника у истој ствари.

“Након јучерашње одлуке у овом предмету није могуће да Град Бањалука на досадашњи начин уведе наплату на било којем јавном паркиралишту. То није могуће чак ни да Скупштина Града да сагласност на цијену паркинга градоначелнику у овом досадашњем систему јавног паркинга у граду и то јавност треба да зна. Све што је плаћано кад је ријеч о паркинг картама и казнама због неплаћања јавног паркинга од маја 2018. године правно је спорно”, тврди и појашњава Грмуша.

Истовремено, тумачи он, суд је потврдио да у наведеном периоду није постојао ваљан правни основ за блокаду било чијег возила на јавном паркиралишту, без обзира да ли је ријеч о домаћем или страном држављанину.

Суштина је да Град Бањалука не може директно преко својих од‌јељења да организује послове у вези јавних паркинга, већ по Закону о комуналним д‌јелатностима тај посао мора да повјери или јавном комуналном предузећу или другим привредним субјектима који су дужни да комуналну д‌јелатност која им је повјерена обављају у складу са овим законом и другим прописима.

“Град је морао тај посао пренијети на комунално предузеће, а оно би имало обавезу да одржава јавне паркинге и наплаћује цијену од корисника-при чему не би имало право да прописује било какве прекршаје, већ би морало да пронађе други и правно основани законски темељ за заштиту својих интереса”, додаје Грмуша за Мондо.

Одлука важи и за друге градове и општине у Рeпублике Српске

Одлука Уставног суда Републике Српске значи да у сваком граду и општини у Републици Српској гд‌је се паркинг наплаћује директно од стране локалне администрације, а не путем комуналног предузећа – то није правно основано.

“Људи то могу срушити на суду након ове одлуке Уставног суда у вези предмета који сам иницирао. Дакле, ово се тиче цијеле Републике Српске а не само Бањалуке. Скупштина Града, на приједлог градоначелника, мора коначно да усвоји модел према којем ће комунално предузеће да управља јавним паркинзима и да потом одреди цијену тих услуга. Баш као што је рађено у случају снабд‌јевања водом и јавним гријањем. Подсјећам да је Град Бањаука по основу плаћања паркинга инкасирао годишње преко осам милиона КМ по буџету за 2024. годину”, закључује одборник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: