Бањалука

Станивуковић све заслуге за изградњу Централног спомен обиљежја палим борцима приписао - себи

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2024. 11:34

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, похвалио се данас завршетком радова на изградњи Централног спомен обиљежја палим борцима Војске Републике Српске, и све заслуге око овог пројекта приписао – наравно – себи.

На друштвеним мрежама је у свом маниру коментарисао новоизграђени споменик, гдје је, између осталог написао: „Ово је дјело на које сам највише поносан“.

У свом кратком осврту је заборавио да помене да је ова идеја постојала и много прије је он сјео у фотељу градоначелника Бањалуке, а и прије него што је чупао асфалт, заустављао саобраћај, викао са Трга Крајине и, показаће се, лажно се борио за правду, па и прије него што је напунио 18 година.

Наиме, идејни пројекат о централном спомен обиљежју потиче још из 2008. године. Према том пројекту, ово спомен обиљежје је требало је да буде на Булевару цара Душана у Бањалуци између раскрснице код пословног центра “Екватор” и тврђаве Кастел. Отприлике на истом мјесту гдје је Станивуковић ових дана поставио споменик Твртку Котроманићу.

Захваљујући Влади и предсједнику Српске пали борци добијају Централно спомен-обиљежје

Захваљујући Влади и предсједнику Српске пали борци добијају Централно спомен-обиљежје

Поменуто идејно рјешење је предвиђало четири специфичне амбијенталне цјелине, међу којима су подземна спомен-соба, трг, парк и споменик, као и постављање пет групација стубова, а предрачунска вриједност тог споменика била је тада 16.685.070 марака. На крају се од градње одустало, између осталог, због неријешених имовинско-правних односа.

Прича се поново актуализовала 2020. године када је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик објавио да би централни споменик требало да буде поред самог сједишта предсједника Републике у Бањалуци. Он је новинарима на обиљежавању Дана Војске Републике Српске у касарни “Козара”, маја 2020. године, рекао да је “коначно утврђена локација на којој би споменик требало да буде подигнут и да је то код споменика бану Милосављевићу, непосредно уз Палату Републике”. Дакле, и то је било прије него што је Станивуковић постао градоначелник.

Након што се дочепао фотеље коју је толико силно желио, Станивуковић је пожелио да промијени локацију, па можемо рећи да је у свему овоме од његове идеје само друга локација спомен обиљежја.

Polemika oko lokacije i izgleda spomenika poginulim borcima u Banjaluci

Polemika oko lokacije i izgleda spomenika poginulim borcima u Banjaluci

Осим тога, нигдје Станивуковић не помиње, а камоли да се захваљује Влади Републике Српске, која је издвојила значајна средства за овај пројекат.  Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је раније за АТВ да је Влада Српске посредством ресорног министарства уложила 2,5 милиона КМ у изградњу Централног спомен-обиљежја.

"Влада је у овај пројекат уложила 2,5 милиона КМ. Током неколико разговора са надлежнима из Градске управе и градоначелником, речено је да је укупно уложено три милиона КМ и јасно је ко је то све финансирао. Свако ко овако нешто политизује и жели јефтине политичке поене, не оставља добру слику борачким категоријама", рекао је Егић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)