Уставни суд Републике Српске

Суд одлучио: Неуставна одлука Станивуковића о поскупљењу паркинга

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2024. 13:20

Уставни суд Републике Српске оцијенио је неуставном одлуку градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића о измјени паркинг зона и поскупљењу паркинга, потврђено је за АТВ.

Уставни суд уважио је иницијативу Борана Босанчића за оцјењивање уставности и законитости Правилника о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима.

Босанчић је иницијативу поднио почетком октобра прошле године и у њој је навео да Правилник који регулише питање паркинга у Бањалуци није донесен у складу са Законом о локалној самоуправи, као и да је тај акт требало да буде објављен у Службеном гласнику Града, а не у Службеном гласнику РС.

Поред Босанчићеве, Уставни суд је на данашњој сједници усвојио и иницијатива Милка Грмуше за оцјену уставности и законитости појединих одредби Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима града Бањалука.

Грмуша је оспорио начин наплате казне за непрописно паркирање уз образложење да оспорене одредбе нису у складу са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним дјелатностима.

Подсјећамо, паркинг у највећем граду Српске скупљи је од почетка октобра прошле године. Одлука о поскупљењу коју је донио градоначелник изазвало је оштре полемике у јавности. Паркинг је прво поскупио, па је због оштрог негодовања једно вријеме био бесплатан, потом су враћене старе цијене паркинга и на крају су на снагу ипак ступиле скупље цијене које су сада оцијењене неуставним.

Оспореном одлуком цијена паркирања на паркиралиштима у нултој тарифној зони двије марке за сваки започети час паркирања. У првој тарифној зони је двије КМ за сваки започети час паркирања, а цјелодневна карта за паркирање износи седам марака. Цијена паркирања у другој тарифној зони је једна марка за сат, а цјелодневна карта за паркирање у тој зони пет марака, док је сат паркинга у првој зони двије марке, а цјелодневна карта седам КМ. Двије марке се плаћа сат паркинга и у нултој зони, али се возило смије задржати максимално два сата.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.