Знак сјећања на земљотрес

У недјељу ће се у Бањалуци огласити сирене за узбуну

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2024. 16:29

У знак сјећања на разорни земљотрес који је погодио Бањалуку 27. октобра 1969. године, у недјељу, 27. октобра у 9,11 часова огласиће се сирене система за обавјештавање и узбуњивање Града Бањалука.

Како је наведено у Одлуци о активирању система за узбуњивање на територији Града Бањалука, сирене ће се огласити једноличним тоном у трајању од 60 секунди (знак за престанак опасности), уз гласовну поруку која ће најавити активирање сирена и разлоге за исту активност, а поводом обиљежавања 55 година од разорног земљотреса који је погодио Бањалуку 1969. године.

Подсјећамо, тог 27. октобра 1969. године разорни земљотрес, магнитуде 6,4 по Рихтеровој скали и интензитета у епицентралном подручју од 8 степени по Меркалијевој скали, који је погодио Бањалуку однио је 15 људских живота, 1.117 људи је теже или лакше повријеђено. Материјална штета је била огромна.

На бањалучком Тргу Крајине постављен је „криви сат“ на којем казаљке вјечно стоје постављене на 9 сати и 11 минута као сјећање на 27. октобар 1969. када је Бањалуку погодио најснажнији земљотрес у њеној историји.

Овом великом потресу је претходио један мањи потрес 26. октобра исте године, а одлуком тадашњег руководства Скупштине општине Бањалука, да дјеца не иду у школу и радници на посао, спашен је велики број људских живота, јер је сутрадан Град погодио много јачи и разорнији земљотрес.

Након земљотреса донесени су строжи прописи у вези са градњом објеката у Бањалуци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.