Паркинг

Удружење Реакција: Град Бањалука да имплементира одлуке Уставног суда

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2024. 13:19

Из Удружење за заштиту потрошача Реакција изразили су задовољство поводом недавних одлука Уставног суда Републике Српске, са којима је стао на страну грађана и укинуо нелегалне одредбе које су се тицале наплате паркинга.

"Наведене одлуке јасно указује на обавезу градских власти да поштују одлуке Уставног суда и да дјелују у складу са законом. Такође одлуке Уставног суда представља јасну поруку да нико нема право да произвољно повећава цијене и уводе нова правила без претходне сагласности грађана, као и да исте морају бити у складу са законом“, навели су у саопштењу.

Из Удружења за заштиту потрошача Реакција позвали су град Бањалуку да одмах имплементира поменуте одлуке Уставног суда Републике Српске. 

"Наша организација истиче да оваква пракса не само да ствара додатне трошкове за грађане, већ и директно штети буџету потрошача, који се суочава с неоснованом наплатом“, додали су.

Такође, у саопштењу позивају телекомуникационе оператере да престану са пружањем услуге наплате паркирања у Бањалуци, јер то раде незаконито и на тај начин наносе штету буџету потрошача, користе прилику за екстра зараду на коју немају право. 

"Овакав вид наплате је неприхватљив и противан је интересима потрошача, а сами могу да буду и предмет евентуалних судских спорова“, наведено је у саопштењу. 

У саопштењу додају да сви грађани Бањалуке имају право да буду информисани о својим правима, укључујући и право на поврат новца за неосновано наплаћене услуге. 

"Позивамо све потрошаче који су погођени овим поступком да се обрате надлежним институцијама са захтјевом за остваривање својих права. Такође, увијек се могу обратити удружењима за заштиту потрошача за савјет или помоћ у остваривању тих права“, додали су.

"Не желимо да Бањалука остане без важног прихода, али тражимо од градских власти да хитно ријеше ово питање и осигурају заштиту потрошача“, закључили су у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.