Рекација

Амбасада САД у Сарајеву: СДА лажни браниоци БиХ

  • 10.10.2024. 11:40

Шокантно и жалосно је када се странка и политичари који тврде да им је главни приоритет осигурати будућност БиХ упуштају у антидејтонско понашање.

Ово је саопштено из Амбасаде САД у вези са одлуком Куба Бошњака у Дому народа БиХ да блокирају рад овог дома.

"Делегати Клуба Бошњака у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ понијели су се неодговорно, а њихово понашање, односно блокада институција на заједничком нивоу је антидејтонско", истакли су из Амбасаде САД у БиХ додајући да су се СДА и чланови Клуба Бошњака одлучили на блокаду Дома народа како би sakupilli јефтине политичке поене, лажно се представљајући као браниоци БиХ и њених институција од, у овом случају, фантомске пријетње.

"Цијена циничног трика бошњачког клуба је спречавање редовног законодавног рада у тренутку када ова земља има огроман програм законодавних реформи повезаних са ЕУ које мора усвојити", наведено је у саопштењу америчке Амбасаде.

Они су поставили питање од чега се уопште брани Клуб Бошњака у Дому народа, ако нема изгледа да Приједлог закона о Уставном суду делегата Желимира Нешковића, због којег бошњачки делегати блокирају рад Дома народа, постане закон.

"Смијешна је тврдња СДА да је преопасно уопште расправљати о овом закону. Законодавна тијела у демократијама широм свијета цијело вријеме расправљају о лошим законима, чак и неуставним, а онда гласају против њих. Јасно је шта СДА ради. СДА и чланови Клуба Бошњака одлучили су се на блокаду Дома народа како би скупили јефтине политичке поене", истакли су из Амбасаде САД.

Из ове амбасаде су појаснили да закон који усвоји Дом народа мора усвојити и Представнички дом, али да у овом дому не постоји већина за Нешковићев приједлог, додајући и да је СДС-а чији члан је Нешковић то знала када је предлагала закон, али је жељела сакупити политичке поене код својих бирача.

"Сам акт је, отворено речено, био мртав већ у старту", закључили су из Амбасаде САД.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: