Министар финансија

Амиџић: Популизам и лицемјерство појединих парламентараца

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2024. 18:37

Поједини парламентарци који не чине већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ су, када је ријеч о измјенама Закона о ПДВ-у, прибјегли популизму, рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ, и додао да га је такво понашање изненадило јер се ради о једној конструктивној идеји.

Амиџић је рекао да се повело питање ко је покренуо измјене закона о ПДВ-у, којима се омогућава поврат пореза на куповину прве некретнине, а да то није суштина овог закона.

„Сад се такмичимо ко ће бити издашнији, ко ће изаћи са приједлогом, дај да што више ослободимо обавеза и, тобоже, они више воле народ у односу на неке друге. Ми морамо да знамо да када смањимо приходе ентитетима, кад смањимо приходе заједничким институцијама, то иде на трошак неког другога. Ако ви хоћете да укинете порезе на све, онда истовремено треба да кажете 'ми морамо да отпустимо 15 процената људи у државним институцијама, да смањимо пензије за 15 процената, да одустанемо од одређених инвестиција које подразумијевају изградњу путева“, изјавио је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Они који се баве таквим популизмом имају жељу да овакав закон не прође, каже Амиџић, како би тобоже показали неку бригу. То је лицемјерство, истакао је он.

„Видим да се повела полемика око тога ко је предложио закон. Суштина овог закона није ко је предложио већ је суштина да они који до сада нису успјели да ријеше своје стамбено питање, то ураде. Ваљда је то главно питање, а не ко је предложио закон“, навео је Амиџић. 

Он је подсјетио да је ова идеја изникла на Јахорина бизнис форуму 2023. године, на којем је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је видио позитивне праксе из Србије.

„Од априла 2023. године ми желимо да дође до реализације ове идеје, што не значи да сутра неки други лидер у БиХ неће покренути неку другу иницијативу“, рекао је министар финансија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: