Министар финансија у Савјету министара

Амиџић: Средствима буџетске резерве помоћи поплављеним подручјима у ФБиХ

  • Извор: РТРС
  • 05.10.2024. 12:58

Министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је за РТРС да ће предложити издвајање средстава буџетске резерве за подручја у ФБиХ погођена катастрофалним поплавама и одронима.

- Средства буџетске резерве могу се користити у таквим околностима. Када будем добио требовање по питању појединих општина, предложићу у Савјету министара да та средства пребацимо на те општине, како би макар у једном дијелу санирали материјалне трошкове - рекао је Амиџић.

Он је изразио саучешће породицама страдалих, истичући да је ријеч о великој трагедији.

- Људи су изгубили живот, не смијем ни да замислим како је породицама. Ту је и материјални губитак, али то може да се надокнади. Мислим да сви треба да се ујединимо око тога и видим да се иде у том правцу - рекао је Амиџић.

Када је ријеч о закону о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине, Амиџић је рекао да очекује да овај закон буде усвојен јер већ постоји консензус.

- Овај закон није битан само за младе брачне парове, већ за све који купују прву некретнину. Република Српска је спремна да сноси трошак, а и ФБиХ. Није у питању популистички закон, јер не губимо приходе од ПДВ-а. Приходи од ПДВ-а се губе под претпоставком да постоји промет. Ако не можете да купите стан, немамо никакав приход, а ако дамо олакшице и ви купите стан, држава има неутралан ефекат - навео је Амиџић.

Говорећи о Плану раста за БиХ, Амиџић је рекао да БиХ не може да иде напријед без унутрашњег договора, додајући да постоји висок степен усаглашености и да су три теме остале отворене.

- Јасно је да Република Српска има чврсте ставове. Ствари које су предмет одлучивања Републике Српске, остају у Српској. Показали смо - или ће бити онако како смо се заједнички договорили или процес неће ићи напријед. Проблем је у кантонима у ФБиХ - истакао је Амиџић.

Амиџић је рекао да је сарадња Републике Српске и Србије на највишем нивоу захваљујући односима предсједника Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.