''Лакрдија''

Апсурдна пракса Суда БиХ

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2024. 19:10

Монтирани процеси, суђења за кривична дјела која не постоје до суђења по законима које забрањује чак и Суд у Стразбуру - све то може се видјети у Суду БиХ.

Никако не би требало, али прави апсурд је што и те како могу да се сретну Ејуп Ганић оптужен за 32 године стар ратни злочин над колоном ЈНА у Добровољачкој улици и предсједник Републике Српске Милорад Додик у доласку на монтирани процес пред ратног судију и послушника бошњачке СДА Сену Узуновић. Очигледно је да бх. Суд има основни задатак да прогони Србе - јасна је порука из Републике Српске. 

"Овдје суди предсједнику Републике, а самим тим Уставу Републике Српске јер је предсједник Републике поштовао Устав. Каква пракса, не постоји пракса, постоји жеља да се Србима суди на дуготрајне казне затвора, да се Срби само пресуђују и постоји изостанак жеље да се доносе пресуде против Бошњака“, каже посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Професор на Правном факултету Витомир Поповић поручује да је суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику лакрдија а на основу закона који не постоји. 

"Јер је наметнуто од стране такозваног високог представника који за то нема овлашћења, који је у искључивој надлежности законодавне власти било на нивоу Републике Српске или ПС БиХ, али никако на нивоу појединаца. Таква рјешења не постоје нигдје“, поручује професор на Правном факултету Витомир Поповић.

Не постоји нигдје осим у Суду БиХ ни суђење за иста кривична дјела по два различита закона. Упозоравала је на то и институција омбудсмана за људска права БиХ у специјалном извјештају, па пресуђивао и Суд у Стразбуру у предмету "Мактоуф и Дамјановић“ 

"То је опште забрањен принцип свуда у свијету и о тој забрани, о том принципу и о повреди тих права се изјаснио  и Европски суд за људска права 2013. године стајући на становиште да се то не ради, да је то забрањено и у том смислу је БиХ требала да измијени своје законодавство“, каже омбудсман за људска права БиХ Невенко Врањеш.

Упркос томе, и данас се чак пет пута чешће Србима за ратне злочине изричу казне по новијем закону из 2003. године, а Бошњацима се, примјењује Закон бивше Југославије. Тако се Србима изричу строже казне него што би пресудио Хашки трибунал. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)