Лажно и малициозно оптужује Србију

Бећировић брука БиХ

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2024. 19:10

Ништа паметније од Дениса Бећировића нисмо ни очекивали, него да брука своју земљу пред свијетом покушавајући да лажно и малициозно оптужи сусједну и пријатељску Србију.

Ово је реакција Марка Ђурића, министра спољних послова Србије на говор Дениса Бећировића у Уједињеним нацијама.

Бећировић је оптужио руководства Републике Српске и Србије да угрожавају суверенитет и територијални интегритет БиХ.

- Могу да кажем да је својим дјеловањем показао да малигно покушава да подрије дејтонски поредак унутар БиХ, да земљу Србију која годинама, и дуже од двије и по деценије, досљедно и снажно подржава територијални интегритет БиХ, наравно и интегритет Српске и ФБиХ у оквиру БиХ, оптужи пред међународном јавношћу, показујући тиме да му није стало до регионалне сарадње и добросусједских односа - навео је Ђурић.

Бећировић је, обраћајући се на Генералној скупштини УН-а, причао о томе како Србија угрожава регионалну стабилност и суверенитет БиХ. Како је рекао, о томе жели да упозори свјетску јавност. 

- Руководство Републике Србије поново угрожава суверенитет и територијални интегритет БиХ. Великодржавне претензије Србије према територијама других држава су суштински разлог зашто су Босна и Херцеговина и Западни Балкан изложени новим опасностима. Један од доказа који говори о томе је и деструктивна Декларација свесрпског сабора - рекао је Бећировић.

Србија је упутила протестно писмо генералном секретару Уједињених нација и предсједнику Генералне скупштине као одговор на Бећировићев говор. У писму се упозорава на његов покушај да злоупотребом излизаног наратива о "Великој Србији" оживи у региону конфликте из деведесетих година.

- Ово мора да буде мјесто дијалога, а не навијачких табора - казао је предсједник Србије, Александар Вучић.

У писму се наглашава и да је политичко руководство Србије константно, и у свакој прилици, исказивало подршку територијалном интегритету БиХ, што Бећировићеве оптужбе да је Србија некоме пријетња чини још малициознијим.

Пратите нас и путем Вибера