Најављују протесте испред ОХР-а

Бошњацима сада није по вољи Кристијан Шмит

  • Извор: АТВ
  • 14.10.2024. 19:15

У другом ентитету за четвртак најављују протесте испред ОХР-а. И то како кажу, због рушења пресуде "Ковачевић" и антибосанског дјеловања Кристијана Шмита. Истог оног Шмита према коме су се до јуче у понашали поданички. Први човјек Републике Српске, који већ неко вријеме упозорава на штетно дјеловање њемачког туристе и због кога је и покренут политички прогон против њега каже можда се на том протесту и сам појави.

"Можда ћу и ја отићи", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Али су разлози за то другачији. Српски званичници одавно истичу да Кристијан Шмит није ништа до самозвани, јер да би га и други називали високим представником треба потврда Савјета безбједности УН. А то нема. Бошњачки разлог протеста је нешто другачији - Кристијана Шмита сада виде као препреку у остварењу давне бошњачке идеологије - унитарне БиХ. 

"Они су дефинитивно неко ко жели да проведе те своје ратне циљеве, и у смислу тога и због чега они протестују јесте у ствари један основни и суштински разлог стварање једне изборне јединице у БиХ. Шта значи стварање једне изборне јединице? То значи потпуна унитаризација БиХ. Наравно, то је апсолутно непроводљиво у било ком смислу, Уставне надлежности су у том контексту врло јасно и експлицитно дефинисане дакле и у смислу изборних јединица и у смислу провођења избора и свега оног што подразумијева, што даје потпуну аутономију", рекао је Милорад Којић, посланик у ПД ПС БиХ.

Бошњацима конкретно смета што је Шмит признао да би се потврђивањем пресуде у случају "Ковачевић" додатно закомпликовали и онако компликовани политички односи у БиХ. Потврђивање ове пресуде значи потпуну разградњу Дејтонског мировног споразума на коме БиХ и почива што не долази у обзир, јасан је став Српске. 

"Не постоји чак ни најмања могућност да се тако нешто деси, ми инсистирамо да постоје двије изборне јединице- Република Српска је једна изборна јединица. Не постоји ни један орган на нивоу БиХ који би се бирао у једној изборној јединици која би била БиХ, значи то је минимум минимума испод којег ми не идемо", рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

То је класични менталитет представника другог ентитета, порука је из Српске. Надали су се да ће служење странцима изњедрити одлуке које ће моментално бити донесене у њихову корист. Када се то не деси, мијењају наратив како би испали жртве у очима међународне заједнице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм