Не одустају од отимања имовине

Бошњацима смета успостављање катастра Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2024. 19:10

Бошњаци не могу сакрити да их боли што Република Српска успостављањем катастра црно на бијело утврђује стварне власнике некретнина на својој територији.

Да не одустају од отимања имовине Срба доказао је и  Рамиз Салкић који се обрушио ни мање ни више него на једнонационалне комисије, које би, како тврди, дио приватне имовине Бошњака без тренутно утврђених власника, укњижили на Републику Српску, а не на БиХ. Посебно је симптоматично што такве изјаве долазе у јеку приче о централизацији БиХ. 

"Потпуно јасна интенција Бошњака не само из Федерације већ и из Републике Српске, да истрају на провођењу неуставних одредби а то је да се покушава донијети некакав закон о тој наводној како они кажу државној имовини што је сасвим контрадикторно са самим Уставом БиХ", рекао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Заборавио је Салкић да се при успостављању катастра у Републици Српској комисија коју је прозвао, испуњава низ процедура, од упућивања позива посљедњим власницима у земљишним књигама до права на жалбу. Заборавио је и се ниједно од тих права не поштују  у поступцима над имовином у другом ентитету, подсјећају из Одбора за заштиту права Срба.

"Само се објављује у Службеном гласнику Федерације да се води поступак. Нити имају право жалбе. Тек послије пет или десет година кад дођу да изваде лист непокретности или ЗК извадак, виде да је дошло до нестанка имовине", рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Нема никаквих малверзација које спомињу Бошњаци, јасни су правници. Имовина и по Уставу јасно припада ентитетима појединачно, а не БиХ. Једино што ће се утврђивати је усклађеност земљишних књига и постојећег катастра који су до сада били одвојени. 

"Овдје једино под наводницима могу остати без некретнине они који су прије 50 или 100 година били уписани и остали уписани у земљишним књигама, а касније су њихови преци ту земљу продавали али то није никада прокњижено и није проведено и да они сад хоће поново да поврате ту земљу", рекао је Милан Петковић, правник.

За повратак земље у власништво биће довољно прилагање доказа о власништву. Логично се онда намеће  питање да ли је Бошњацима више одговарало безакоње и својатање имовине Републике Српске. Не треба заборавити ни да је катастар о непокретностима јавна књига доступна свима на увид. У утврђивању стварних власника биће обухваћена земљишта, али и објекти у Републици Српској. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: