Декан Факултета безбједносних наука

Ћеранић: Српска нема интерес да изазива немире, неистинита теза о камповима долази из Молдавије

  • Извор: РТРС
  • 25.10.2024. 10:02

Република Српска нема интерес, нити потенцијал да било гдје изазива немире. Ни у Београду, за шта су нас и прије оптуживали, када су били избори у Србији, нити у Молдавији, рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

„Увијек се ми бранимо од тих обојених револуција, а сада и једна потпуно неутемељена, неистинита теза која долази из Молдавије, о постојању кампова у Српској у којима Руси обучавају младе за изазивање нереда, и сада наилази на једно тако плодно тло да се и амерички амбасадор Мајкл Марфи огласи како је он забринут“, рекао је Ћеранић за РТРС,

А зашто, каже Ћеранић, Марфи није забринут због једног терористичког потенцијала који постоји у БиХ.

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи окарактерисан као тероризам

Напад на полицијску станицу у Босанској Крупи окарактерисан као тероризам

„То, знамо јер се синоћ догодио терористички напад на полицијску станицу у Босанској Крупи када је малољетник ножем убио једног полицајца, а другог тешко ранио. Дакле, ми поново имамо ситуацију да се о стварним безбједносним проблемима не говори, и они се упорно гурају под тепих“, додао је Ћеранић.

Реагујући на вијест да ће Свјетски Конгрес Ујгура (муслимана) Кине у сарадњи и по договору са Вијећем Конгреса Бошњака одржати у Сарајеву крајем овог мјесеца сесију и избор органа овог удружења, Ћеранић је истакао да га вијест није изненадила јер је делегација Свјетског Конгреса Ујгура боравила у јулу на комеморацији у Сребреници, а потом су боравили у Сарајеву када је договорена сарадња.

„Док се у казању одржавао Самит БРИКС-а и када су очи цијелог свијета биле уперене у закључке и ставове које ће донијети БРИКС, односно најважније силе БРИКС-а Русија и Кина, у БиХ се траже руски кампови у којима Руси обучавају Србе за протесте у Молдавији и одржава се осми Свјетски Конгрес Ујгура“, истиче Ћеранић.

Грађанин Босанске Крупе: Данас је тешко одгајати дијете, прије су тукли и родитељи и хоџе

Грађанин Босанске Крупе: Данас је тешко одгајати дијете, прије су тукли и родитељи и хоџе

Наводи да проблем Ујгура није од јуче, и да он почиње побуном Ујгура који су подстакнути са Запада како би се омела изградња пројекта мрежа појас и пут односно мрежа брзих кинеских пруга.

„У питању је један геополитички интерес западних сила и Кина је ту опет била на удару. То су одређене полуге којима САД настоје да ударају Кину“, сматра Ћеранић.

Истиче да не разумије зашто се ту Сарајево сада уплело.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:30 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 12:55 Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица