U skladu s Ustavom BiH

Čović: Nije sporno usvajanje zakona o VSTS-u u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2022. 19:37

Sve što je u skladu s Ustavom BiH nije problematično, pa tako i usvajanje Zakona o VSTS-u Republike Srpske, poruka je lidera HDZ-a BiH. Mada pljušte napadi zbog takvih njegovih stavova, Dragan Čović kaže i da svi moraju znati da su institucije Republike Srpske od Dejtona dio Ustava BiH, ma kako god to ko gledao.

"Ja sam siguran da predstavnici srpskog naroda, odnosno svih građana Republike Srpske, će odlučivati o budućnosti Srpske, a ne sigurno Dragan Čović ili neko treći i s te strane dok u Ustavu imamo Republiku Srpsku to ću apsolutno poštovati. Uostalom, i na idućim izborima i predstavnici Bošnjaka i Hrvata će uložiti sav trud da postanu dio institucija, i NSRS, i zamjenici predsjednika Republike Srpske, izvršne vlasti u Republici Srpskoj. Pa ne znam otkud problem sa Republikom Srpskom 2022. godine", kaže Čović.

Čović je racionalan čovjek. To je pokazao svojim pristupima, ne samo prema Srbima i Republici Srpskoj, nego i u okviru BiH, tvrdi srpski član bh Predsjedništva.

“On je izabran od partije koja ima većinsku podršku hrvatskog naroda i sasvim je sigurno da pokušava da obezbijedi da se njegov narod poštuje i prava koja su dobili Ustavom da se poštuju. Očigledno je da muslimanima to ne odgovara", kaže Dodik.

Toga je svjestan i Čović. Kaže, zanimljivo je da je od njegovog 20-minutnog govora, zasmetalo samo 15 sekundi. Tri njegove riječi odzvanjale su posebno u sarajevskim ušima - "Čuvajte Republiku Srpsku". Kaže, isto bi bilo i da je 20 minuta ćutao. Jasan je, kaže, smisao onoga što je rekao u Parlamentu Srpske i tako će nastaviti i dalje.