Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Европски пут не подразумијева губљење идентитета и надлежности

  • Извор: СРНА
  • 04.10.2024. 22:03

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да посвећеност Републике Српске европском путу не подразумијева губљење идентитета и надлежности.

Цвијановићева је рекла да ниво БиХ има координациону тачку, да нико не спори да БиХ има своје надлежности, али да је неприхватљиво да Република Српска у том процесу буде невидљива.

Он је оцијенила да је ЕУ више удовољава политичком Сарајеву, те истакла да Унија више није иста каква је била када су јој се прикључивале земље централне и источне Европе и Балтика.

Исповијест возача који је преживио одрон: Све се одиграло у неколико секунди, пут испред мене је нестао

Исповијест возача који је преживио одрон: Све се одиграло у неколико секунди, пут испред мене је нестао

"То је тада било мјесто доброг живота, високог стандарда и свега онога чему бисте тежили. ЕУ данас то више није и то је реалност, али се надамо да ће поново некада бити то што је била", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је поручила да ЕУ не треба да "топи идентитете", него да настоји да сви идентитети буду удружени, ако је заједнички циљ ЕУ.

Цвијановићева је рекла да је БиХ заробљена у процесима којима се настоје одузети овлаштења Републици Српској.

"Република Српска је расположена за разговоре, али то не видим из Федерације БиХ", навела је Цвијановићева.

Одговарајући на питање у којој мјери се све сложеније геополитичке околности у свијету могу одразити на односе у БиХ, Цвијановићева је рекла да не треба промовисати ниједан рат, али да постоје ситуације у којима поједини министри или амбасадори БиХ износе личне ставове без сагласности званичних институција.

Вишковић: Доста тога урађено у Милићима, наставићу да помажем свима

Вишковић: Доста тога урађено у Милићима, наставићу да помажем свима

"Имате ситуацију да (министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић хода и говори шта он мисли да треба. Он не може да говори шта он мисли, може приватно, али не функционално, институционално, већ само оно што је Предсједништво БиХ дало као званични став“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да то исто ради и амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија, као и предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

"Они стално петљају, злоупотребљавају заједничке институције. Не може то тако функционисати. Не може држава успјети, а да је преварантска држава. Мора да буде конципирана на Уставу, да поштује дијалог, промовише искрену сарадњу, елиминише настојање да се било ко са ким обрачунава на било који начин, осим да супроставимо наше различите програме који треба да буду добри за грађане", навела је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера