Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: У оквиру Берлинског процеса нема значајнијег помака

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2024. 13:10

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да у оквиру Берлинског процеса није забиљежен значајнији помак након добијања кандидатског статуса и почетка преговора БиХ за чланство у ЕУ.

"Чињеница јесте да имамо `Берлински процес` који се више од 20 година `вуче` када је ријеч о западном Балкану, те да није забиљежен помак осим добијања кандидатског статуса и почетка преговора. У овом смислу ствари зависе и од ЕУ, односно колико ће успјети да покаже опредијељеност, спремност и жељу да земље западног Балкана буду интегрисане у Унију", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да ће доста тога зависити од политичких опредјељења и догађаја, као и економских дешавања у оквиру ЕУ.

О Жунићевом насљеднику одлучиће руководство СНСД-а

О Жунићевом насљеднику одлучиће руководство СНСД-а

"Не треба да се лажемо и да кажемо да све зависи од нас. У оквиру `Берлинског процеса` постоје ствари које смо већ имали, а то значи обнављање одређених споразума, протокола и слично", рекла је Цвијановићева.

Оне је навела да у региону нема довољно политичког разумијевања, иако постоје економске везе и инфраструктурна повезаност, али све то није довољно да би смо се рекло да је успостављен баланс.

Међутим, каже она, постоје одређени помаци у смислу да су земље западног Балкана у процесу ратификације радних споразума, признавања радних квалификација и диплома што би требало да буде бољитак за будуће вријеме, али недовољно брзо да би се могло рећи да има великих успјеха.

Предсједник Додик: Очекивали су да ће пасти мој утицај, али се то није десило, због тога нервоза

Предсједник Додик: Очекивали су да ће пасти мој утицај, али се то није десило, због тога нервоза

Цвијановићева је навела да се на европском путу очекују наредни кораци, након добијања кандидатског статуса.

"Генерално, дато је зелено свјетло за почетак преговора, али нисам велики оптимиста да ће се све дешавати неком великом брзином", рекла је Цвијановићева.

Као највећу препреку навела је унутрашње проблеме у БиХ и чињеницу да постоји структура у оквиру институционалне шеме која се бори против Устава БиХ.

"Из Републике Српске инсистирамо да је све могуће уколико се поштује Устав и када су сви укључени у процесе. То ће бити наш став и даље и ту нема никаквих узурпација, а разумијемо и чињеницу да ствари морају бити координисане“, рекла је Цвијановићева.

Лукић: Одбацивање захтјева за изузеће Узуновићеве логичан ток бесмисла у Сарајеву

Лукић: Одбацивање захтјева за изузеће Узуновићеве логичан ток бесмисла у Сарајеву

У Берлину ће данас бити одржан Самит Берлинског процеса на којем ће учествовати и предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто и премијер Србије Милош Вучевић.

Теме 10. самита су јачање регионалне економске сарадње и убрзање процеса европских интеграција Балкана. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.