Док се Додик састаје са значајним делегацијама

Фиктиван је само значај Конаковићевог мишљења

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2024. 19:29

Једино фиктивно у причи о одласку Милорада Додика на БРИКС је значај онога шта о томе мисли Елмедин Конаковић. Чињеница је да је предсједник Српске ових дана у друштву лидера земаља које чине већину свјетске популације и тржишта.

Чињеница је и да се Додик састао и састаје са делегацијама и лидерима о којима сарајевске политичке величине могу само да сањају. 

„Милорад Додик ће бити у прилици да се сретне, односно српска делегација из Републике Српске, са озбиљним играчима о озбиљним питањима што из Сарајева обично не добијају такву прилику и јако је важно схватити да БРИКС није војно-политички савез као НАТО, БРИКС је прије свега економски савез који има своје политичке конотације, а војна перспектива је можда негде тек у будућности, дакле ово је врло корисно и за Републику Српску и за српски народ у цјелини да се Милорад Додик појавио тамо“, изјавио је Данијел Симић, оснивач портала Фронтал.рс.

Питање је онда да ли је Додиково учешће на Самиту у Казању заиста фиктивно, како га Конаковић оцјењује, или би Сарајево само вољело да је тако. Очигледно страхују од тога што се глас Српске у Татарстану чује јасно и гласно. 

„Зато је важно што је Милорад Додик био непоколебљив у томе да оде у руски Казањ, на самит БРИKС-а. Данас се заузима мјесто у друштву које он оличава. Срби су крајем 20. вијека били геополитички аутистични и нису схватили какво вријеме долази и на који начин је потребно прилагођавати му се. То смо скупо платили“, навео је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

А разлога за страх у Сарајеву не би ни требало да имају. Српска не угрожава никог, поготово не европски пут БиХ. Само тражи алтернативу, и то у правом моменту. Јер оно што се у Европи и свијету дешава је све, само не фиктивно.

„БРИKС отвара и нуди путеве које је Запад затворио, својим ратовима, експлоатисањем, итд. Дошло је вријеме да се Запад "спусти", али циљ БРИKС-а, није да Запад пропадне. Створена је алтернатива Западу.  Идеја БРИKС-а је сарадња, а не супростављање и ратовање. То је још један корак ка стварању праведнијег свијета“, сматра Љубинка Милинчић, главни уредник Спутњика.

„Показивање да има и других адреса у свијету за сарадњу може дјеловати повољно на став ЕУ према Републици Српској и БиХ у цјелини“, додаје Симић.

Да је учешће Милорада Додика на БРИКСУ фикција, не би Додику на значају давали најзначајнији представници руских медија, а јесу. Предсједника Српске интервјуисали су ових дана новинари Руске газете, Првог канала у Русији, ТАССа, Известије, Вести, Матч ТВа и  Раша Тудеја.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)