Случај Ковачевић

И противници Српске схватили да се дејтонски оквир не смије дирати

  • Извор: АТВ
  • 13.10.2024. 19:20

Примјенама пресуда Суда у Стразбуру нестала би дејтонска БиХ и дејтонски Устав. Мишљење званичника Републике Српске у случају Ковачевић, сада дијели и самозвани високи представник Кристијан Шмит.

Према његовим ријечима, потврђивање ове пресуде на Великом вијећу суда у Стразбуру могло би изазвати велике политичке проблеме у БиХ. Иако Шмит нити је легалан нити легитиман, његов садашњи наратив ипак потврђује да су се поруке из Српске годинама уназад потврдиле као тачне. 

„У случају Ковачевић то је потпуна разградња етничког критеријума на којем се заснива БиХ, значи и то је разградња Дејтонског мировног споразума, могућност да неко из Федерације гласа за српског члана Предсједништва, то не долази у обзир. То свакако не амнестира Шмита од свих његових лоших одлука које је донио у БиХ, његових ставова и када је у питању државна имовина и Изборни закон и овај закон по коме се суди Милораду Додику, значи он наравно није постао овим добар момак“, рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске. 

Али је добро што су поједини противници Републике Српске разумјели да се ни под коју цијену не смије дирати уставноправно и договорени Дејтонски оквир БиХ. Јер, сматрају стручњаци, Општи оквирни споразум за мир важнији је од било којег појединачног права подносиоца пријаве. 

"БиХ би се претворила у грађанску, унитарну и фолклорно мултикултуралну државу, без конститутивности и федералног етно-територијалног представљања. Противници Српске, а који и сами долазе из федералне државе, препознали су погубност и потенцијалну историјску грешку примјене пресуда Европског суда за људска права“, истакао је Синиша Каран, професор уставног права.

Суд у Стразбуру, додаје Каран, пресуђивао је искључиво водећи се бошњачким политикама и њиховим жељама да доминирају у БиХ. Сада, када политичком Сарајеву не одговара реторика Кристијана Шмита и његових политичких шефова по обичају, кукају по федералним медијима и за четвртак најављују протесте испред ОХР-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.