Агенција за идентификациона документе БиХ

ИДДЕЕА нема надлежности за ово што ради, незаконито је!

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 21:48

Агенција за идентификациона документе БиХ нема право да пружа услуге грађанима. Зато је проблем то што су на свом сајту почели да траже од грађана да се пријављују за електронски потпис и отварају дигиталне идентитете. Почели су да раде посао Министарства унутрашњих послова и, што је најгоре, противзаконито.

И на све то, замислите да вам на некој страници траже да оставите број личне карте, јединствени матични број и остале личне податке... Потенцијалне злоупотребе вриште на све стране. Дакле, ИДДЕЕА нема надлежност да се бави овим питањем, нема право да заприма захтјеве грађана па ни за дигиталне сертификате. Напримјер, прописима о личним картама је јасно наведено да се захтјеви могу предати само путем надлежног МУП-а.

Чак је и директор ИДДЕЕА-е ово, у суштини потврдио у интервјуу који је дао за један медиј у јануару ове године. Тада је, одговарајући на питање ''Има ли покушаја фалсификовања докумената, шта се најчешће покушава фалсификовати?'', рекао:

"Вјерујем да има покушаја, али о томе воде рачуна МУП-ови пошто ИДДЕЕА не издаје документа већ пружа сервис надлежним органима. То значи да ви дајете своје личне податке, биометрију МУП-овима, али кроз наше софтвере, онда из МУП-ова дође захтјев нама, ми израдимо документа и вратимо их тако да заправо ИДДЕЕА са грађанима нема директни контакт", рекао је Алмир Бадњевић, директор ИДДЕЕА-е.

Колико су заправо подаци грађана безбједни показује и шокантан одговор Бадњевића у том истом интервјуу када је рекао да грађани БиХ имају најмодерније личне карте и пасоше али да се они транспортују без икакве заштите. Сложио се са констатациом да се документа натрпају у гепек и, као да су лична документа кромпир, превозе у обичним аутомобилима без икакве заштите. У 21. вијеку очекивати да се не може провалити електронски потпис, лозинка и слично, једнако је смијешно као и превоз докумената у гепеку. Све је у реду, не треба да бринете а онда сами себе демантују и објаве апел да се пажљиво користе дигитални идентитети. 

"Код коришћења дигиталних идентитета и електронског потписа, било да је ријеч о вашим личним подацима или услугама које пружате према трећим особама, апелујемо да будете пажљиви са свим осталима правним особама које се лажно представљају, не испуњавају ни минимално наведене услове, те покушавају да преваре физичке и правне особе у наведеној области", кажу из ИДДЕЕА-е.

Ево да буде још јасније: директор ИДДЕА тврди да не постоји никакав даљински потпис, такозвани потпис у клауду.

"Што се тиче потписа у облаку, ИДДЕЕА нема могућност потписа у облаку. ИДДЕЕА не врши такво потписање, не знам откуд људима та идеја".

Не знате откуд људима идеја да ИДДЕЕА ради било шта у клауду? Па можда зато што вам то стоји на сајту. Ограђује се Бадњевић, свјестан шта је ово, па каже да је све у тестној фази. У суштини, ИДДЕЕА ово ради самоиницијативно и уз подршку Министарства комуникација и транспорта БиХ. То министарство је, незаконито, утврдило да је ИДДЕЕА усклађена са Уредбом о електронској идентификацији, фамозним ЕИДАС-ом, иако по Закону о електронском потпису БиХ може само да врши усклађеност. Опет директор ИДДЕЕА-е прича једно а ради друго јер је почетком године рекао да је тај закон застарио и да је Министарство комуникација и транспорта БиХ израдило нови. Тада је рекао и ово: ''Међутим, познавајући и чекајући политику ми смо одлучили да омогућимо грађанима електронски потпис без уписивања електронских цертификата у личну карту него ћемо развити властито рјешење на клауд серверима ИДДЕЕА-е гдје ће грађани у принципу користити електронску идентификацију путем личне карте, доћи на нашу апликацију и електронски се потписати са клауд сервера јер сматрамо да је већ крајње вријеме''. Прекршиће закон јер они сматрају да је крајње вријеме? ИДДЕЕА није овлашћена за ово што ради. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: