Припремио Марк Ланкастер

Извјештај открио праве намјере НАТО алијансе

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2024. 18:56

Извјештај који је за Парламентарну скупштину НАТО алијансе припремио енглески лорд Марк Ланкастер, недвосмислено се предлаже предлаже ограничавање постојећих овлашћења Републици Српској до непрепознатљивости.

Што се тиче Србије, њој је намијењен "одговарајући притисак". На тај начин, јасно је дато до знања које су крајње намјере НАТО алијансе према Републици Српској, Србији и српском народу.

- Ево сада по овоме што се може тумачити из овог документа, бирократског језика, који замагљује суштину, је чињеница да ће се сада покушати вјероватно путем пресуде Сејдић-Финци да нешто направе, пропагирајући тзв. демократију, људска права, а суштина ће бити у позадини, а то су притисци на Републику Српску, односно ,повиновање до унитаризације - каже Саша Мићин, професор на Факултету безбједносних наука Бањалука.

Ланкастеру посебно сметају добре везе руског и српског народа, па се наводи да се треба још више утицати на Балкан како би НАТО успоставио бољу контролу над овим простором.

Овакав извјештај, сматрају аналитичари, је доказ да се политике предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, не уклапају у жеље и зацртане карте Западних центара моћи и НАТО пакта.  

- Мислим да је потпуно недопустиво да се на тај начин неко упушта у унутрашњу политику како БиХ тако и Србије - поручује Бојан Шолаја, директор Центра за међународне односе.

Сигурно је да ће на засиједању Парламентарне скупштине НАТО-а бити и приговора појединих земаља чланица, првенствено Мађарске.

Ипак, и поред тога што закључци са ове Скупштине нису обавезујући, аналитичари упозоравају да је овај документ само наставак политике Запада према Србима кроз нове притиске.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: