Њујорк

Јовић: Резолуција отворила нову рану српским жртвама за које нема правде

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2024. 17:31

Мирослав Јовић, који је избјегао у Сједињене Државе из Грахова, изјавио је на панел-дискусији у сједишту УН у Њујорку да је резолуција о Сребреници отворила нову рану српским жртвама у БиХ за којих није било правде, а сада ће бити обиљежене као убице и криминалци.

"Усвајањем резолуције отвориће се Пандорина кутија и ништа добро из тога неће произаћи. Постојала је могућност да ране зацијеле, али овим ће нестати сваки трачак наде за сарадњом или суживотом у том дијелу свијета", рекао је Јовић.

Он је навео да је ова резолуција отворила још једну рану десетине хиљада српских жртава које поново преживљавају страхоте.

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Јовић је упитао да ли ће бити признати злочини учињени над српским жртвама или ће они и њихова дјеца бити обиљежени као криминалци?

Он је подсјетио да случај дванаестогодишњег српског дјечака Слободана Стојановића, којег је убила Елфета Весели када се послије прогона вратио у своје село Доња Каменица код Зворника да узме свог пса.

"Слободану су одсјечене уши, избоден је и на крају му пуцао у главу. Дванаестогодишњаку! Људи то морају да знају, јер не можете то да нађете често у мејнстрим медијима. Желим вам да размислите пажљиво о штети коју ћете да нанесете овом резолуцијом. Она ће да буде дефинитивно пријетња по било какав суживот и подстицај на будућност", рекао је Јовић.

Он је навео да у протеклих 25 година живи и радим у Сједињеним Државама, чији је држављанин.

"Вучић: Србија никад неће бити ућуткана, истина није једнострана"

"Мој родни град је био жртва операције `Олуја`, војне акције коју су предводиле јединице Хрватске војске против српских снага на територији БиХ. Ми Срби из Босанског Грахова, били смо протјерани из наших кућа и отишли смо у изгнанство", рекао је Јовић.

Он је навео да се 29 година након егзодуса Срба знак живота или суживота поново појавио, а сарадња између комшија различитих националности је на неки начин до данас била на видику.

"Усвајањем ове резолуције само ће се подгрејати страхови да ће се духови прошлости поново пробудити. Имате овдје у САД на десетине, стотине људи, који су као и људи који сједе овдје за столом, доживјели сличну судбину. Није изводљиво да дођу сви овдје, али они су мучени и преживјели су пакао", рекао је Јовић.

Аналена Бербок пријети појединим државама како би гласале за резолуцију о Сребреници

Аналена Бербок пријети појединим државама како би гласале за резолуцију о Сребреници

Панел "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", организовала је Стална мисија Србије при УН.

Пратите нас и путем Вибера